Svenska proteingrödor tar plats i Anammas baljväxtfärs

Svenska proteingrödor förväntas ta en allt större plats på morgondagens matbord. Orklas varumärke Anamma driver utvecklingen för svenska baljväxter genom att lansera en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser.

– Vi är övertygade om att det finns en stor potential att ersätta importerade växtbaserade grödor med svenskodlade alternativ. Vi ser att konsumenter idag dels efterfrågar hälsofördelarna som växtbaserade proteinkällor innebär, men de vill också ha svenskodlat. Det är något vi i branschen måste svara på och ta chansen för att driva omställning, säger Maria Tilly, marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Ungefär en tredjedel av växthusgasutsläppen i världen härrör från vårt livsmedelssystem och vår vardagskonsumtion av mat har enligt FN:s klimatpanel en stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen. Samtidigt påverkar klimatförändringarna möjligheterna till livsmedelsförsörjning negativt i många delar av världen. Genom att öka odlingen och användningen av svenska proteingrödor gör vi oss mindre beroende av importerade grödor och ökar samtidigt den svenska självförsörjningen.

Anammas nya formbara baljväxtfärs består av en mix av protein från svenskodlade ärtor, som är blandade med grovmalda öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser. Den är tillagad i Orklas livsmedelsanläggning i Eslöv.

Trenden går mot att vi idag vill äta allt mer baljväxter och grönsaker, samtidigt som matlagningen ska vara enkel och snabb.

– Vi ser att smak och hälsa är de stora drivkrafterna för växtbaserad mat idag. Länge har konsumenten sökt efter köttliknande växtbaserade produkter, men nu ser vi att man vill äta mer grönsaker och baljväxter i vardagen. När vi nu använder mer grovmalda baljväxter får Anammas nya färs en härlig nötig smak och konsistens som är unik, säger Maria Tilly.

Anamma baljväxtfärs lanseras i början av oktober i både fysiska matbutiker och online och till restaurang och storhushåll.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.