Det är en uppvisning i perfekt balans när vinlegenden Alain Brumont släpper nya, strålande årgången av Château Montus. Här finns massor av fina vinupplevelser att hämta, både för den som öppnar en flaska direkt och för den som har tålamod att vänta många, många år.
Alain Brumont var mycket ung när han fick ärva familjens vinegendom Château Bouscassé i Madiran, den franska delen av Baskien. Bara något år senare förvärvade han närbelägna Château Montus. Han var en ”man with a mission” och ville visa världen att det gick att göra rött vin i världsklass av den mycket tanninrika, lokala druvan Tannat. Idag, dryga fyrtio år senare, är han en legend. Hans viner har vunnit i blindprovning mot några av världens förnämsta och hans viner visar strålande vitalitet efter årtionden i samlarnas källare.
Numera är det styvsonen Antoine Viery som leder det dagliga arbetet i tätt samarbete med Alain. De båda slotten är som en egen ekologisk värld med långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald som riktmärken. Det gäller gårdarnas grönsaker och husdjur och självfallet också vinodlingarna. Vinerna har finslipats och är idag mycket njutbara när de släpps fyra år efter skörd, utan att man tummat det minsta på den berömda lagringsdugligheten. Här finns kraft för årtiondens vila i källaren. Det gäller i högsta grad den nya årgången 2020.
Årgången 2020 var kort sagt fantastisk. En regnig vår följdes av en mycket varm och torr sommar. Juli till oktober gav fler soltimmar än på de tio senaste åren. De varma dagarna växlade med svala nätter vilket gjorde druvorna extra aromrika. Skörden blev något mindre än normalt och inleddes tre veckor tidigare än året före och genomfördes under optimala förhållanden. Varje vinstock gav i genomsnitt sju klasar med perfekt mogna druvor.
Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat och Cabernet Sauvignon från drygt 30-åriga stockar
Vinifiering: Efter 4–6 veckors maceration jäser vinet i temperaturkontrollerade tankar (28 grader). Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat.
Lagring: Vinet har vilat på sin jästfällning i drygt ett år på små ekfat, 60–80 procent nya, och sedan ytterligare två år på stora ekliggare innan det buteljeras utan filtrering för att bibehålla sin komplexitet.
Karaktär: Mörk, svartblå färg. Komplex doft av mogna mörka bär, läder, kryddor och choklad. Smaken är kraftfull och kryddig med pigga tanniner och långt, intensivt avslut. Njutbart idag fyra år efter skörden men byggt för lång lagring, tio år eller mer, för den som har tålamod att vänta.
Passar till: Smakrika rätter av nötkött eller vilt, gärna grillat, med feta såser typ bearnaise eller aromsmör. Utmärkt också till lagrade hårdostar.
Alain Brumont Château Montus 2020 | 299 kr | 750 ml | Nr 92208
9 000 flaskor lanseras på Systembolaget 11 oktober