Barbera är vinet man dricker medan man väntar på att Barolon ska mogna, har någon sagt. Men från att ha varit undanskymd lillebror i Piemonte har vin av druvan Barbera idag blivit mångas nya favorit. Det är lätt att charmas när man provar mästarproducenten Mauro Veglios Barbera d´Alba i nya årgången 2022. Yppigt, flörtigt och smakrikt och som gjort att njuta ungt. Vinet släpps på Systembolaget i begränsat antal 11 oktober.
Mauro Veglio är kanske mest känd för sina förnämliga Baroloviner, men även om druvan Nebbiolo är den som byggt hans rykte visar han också sin skicklighet som vinmakare med druvan Barbera. Hans pappa Angelo försörjde sig som gårdsslaktare och fruktförsäljare men drömde om att göra vin. Efter många års slit blev drömmen verklighet och han kunde köpa en vingård, men när han drabbades av sjukdom fick sonen Mauro ta över, bara 25 år gammal.
Mauro slog 2016 samman pappas vinmarker med brorsonen Alessandros. Idag förfogar man över sammanlagt 19 hektar vingårdar och firman har gått från klarhet till klarhet kvalitetsmässigt. Mauro Veglio tillhör skaran som började skapa en modernare stil av Piemonteviner, möjliga att njuta unga.
Och ungdomlig charm gäller i högsta grad firmans Barbera d´Alba. Druvorna kommer från lite yngre stockar som växer på kullarna runt staden Alba. Snittåldern är tjugo år. Visst går det här vinet utmärkt att lagra några år, men det gör sig kanske allra bäst ungt då den förnämliga fruktigheten får fritt spelrum. Servera det gärna lite svalare för att maxa fräschören.
Rikt och yppigt, sammetsmjukt och samtidigt med uppfriskande syra. Det är som gjort för att matcha det italienska köket, från charktallrik eller pizza till pasta av alla de slag. Finns svamp med i bilden blir matchningen total.
Ursprung: Barbera d´Alba, Piemonte
Druvor: Barbera
Vinifiering:Före den varsamma pressningen genomgår vinet maceration i temperaturkontrollerade tankar under 6–8 dagar. Vinet jäser sedan på ståltank under 20 dagar. Även den malolaktiska jäsningen äger rum på tank.
Lagring: Vinet lagras på ståltank fram till sommaren efter skörd och buteljeras utan klarning eller filtrering.
Karaktär: Ett yppigt och flörtigt vin med frisk syra och inslag av röd frukt som körsbär, plommon och med en fin mineralitet. Servera det gärna lite svalt för att framhäva friskheten.
Passar till: Perfekt matchning till krämig pasta, gärna med svamp och grädde. Utmärkt också till pizza, lättare kötträtter, chark eller lagrade hårdostar. Fint sällskap också till vegetariska rätter, gärna med inslag av tomat.
Mauro Veglio Barbera d´Alba 2022 | 199 kr | 750 ml | Nr 94422
5 100 flaskor lanseras på Systembolaget 11 oktober