Världens första ekologiska tofu i rymden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

När Eldorado lanserar en ny produkt sker det på flera marknader – inte bara på Tellus. Den 7 november tog Eldorado sig till nya nivåer genom att skicka upp den första ekologiska tofun i stratosfären i samarbete med KTH.

 

Lördagen den 7 november 2020 kommer gå till historien som den dag då Eldorados rymdfarkost, Apollorado 51, skickades upp i stratosfären med hjälp av en väderballong. Med på resan är Eldorados första ekologiska produkt, tofu. Färden, som tog cirka två timmar, gjorde att tofun nådde en höjd på 33 128 m och blev den första ekologiska tofun i närrymden.

Bakom rymdfärden står astronomen Mikael Ingemyr och rymdsällskapet AESIR på Kungliga Tekniska Högskolan. Med hjälp av tre kameror dokumenterades tofuns rymdfärd från jordens yta upp till 33 128 meters höjd, till det skikt i atmosfären som går under benämningen närrymden. 

“Eldorado har de senaste 51 åren etablerat sig väl på den svenska marknaden där varumärket har 96 % varumärkeskännedom, något som de flesta företag bara kan drömma om. Med sådan framgång i Sverige kände vi att det var dags att göra ett avtryck på tidigare outforskade områden och ta Eldorados första ekologiska produkt till nya höjder, säger Emma Töpel Hanson, Chef Marknadskommunikation Märkesvaror, Dagab, en del av Axfood.

Det är första gången AESIR arbetat med att sända upp ett så litet föremål, och det krävdes noga beräkningar för att göra det möjligt. Inför avfärd genomfördes ett flertal avancerade tester på hur tofun och den specialdesignade farkosten reagerar på stratosfärens förhållanden. 

”Vanligtvis bygger vi raketer på AESIR, därför var det en kul utmaning när Eldorado kontaktade oss kring uppdraget. Vi satte ihop ett team, designade och konstruerade en farkost som skulle ta tofun och tre kameror till över 30 kilometers höjd. Med hjälp av tester i vakuumkammare säkerställde vi att tofun och kamerorna skulle överleva de extrema förhållandena. Vi passade även på att ha elektronikpaketet till vår nästa raket ombord för att spela in och sända mätdata till marken. Detta Eldorado-projekt blev verkligen ett äventyr för oss!”, säger Xiyao Song, styrelseledamot, AESIR.

Rymdfärden görs i samband med att Eldorado lanserar sin ekologiska tofu. Tofuns rymdresa finns dokumenterad i video och expertkommenteras av Sveriges främsta astronautfru, Lisa Fuglesang. Se tofuns rymdresa här.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.