Svin(n)smart julnyhet från Scan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

I år lanserar Scan succéprodukten från förra året, Julskinka från Hållbarhetsgrisen på Halla gård, i en ny svinnsmart mindre förpackning med färdiga skivor. Den senaste mätningen av Hållbarhetsgrisen, som gjorts av forskningsinstitutet RISE, visar att produkterna ytterligare sänkt sitt redan tidigare låga klimatavtryck och därmed ligger lägre både svensk kyckling, ost och norsk lax.

Förutom en exceptionellt god djuromsorg och möjlighet för gårdens grisar att böka och beta utomhus när de vill, så är målet på Halla gård att hela tiden sänka gårdens och djur­ ens klimatavtryck. När Hållbarhetsgrisen först lanserades 2020 så låg klimatavtrycket på 2,6/kg CO2e* per kilo kött vilket redan då var väsentligt mycket lägre än det internatio­ nella genomsnittet för gris på 8,4** och även den genomsnittliga siffran för svensk gris på 3,5**. Årets mätning av Hållbarhetsgrisen som gjorts av forskningsinstitutet RISE, visar att klimatavtrycket har kunnat sänkas ytterligare, bland annat tack vare att Halla gårds traktorer och maskiner nu drivs med fossilfria bränslen (HVO). Det nya värdet är 2,3/kg CO2e*** per kg kött vilket innebär att Hållbarhetsgrisens klimatavtryck nu är lägre än både svensk kyckling, ost och norsk lax****.

 

Ur ett hållbarhetsperspektiv så är Julskinkan från Hållbarhetsgrisen ett riktigt bra alter­ nativ. Men det finns andra fällor kring julbordet som man bör undvika, till exempel mat­

svinnet. För att få en uppfattning om våra matvanor under julen så har Scan i samband med lanseringen av den färdigskivade julskinkan från Hållbarhetsgrisen tagit fram en undersökning som bland annat visar att många längtar efter att börja äta julskinka tidiga­ re än vid själva julen. Hela 46,2% uppger till exempel att de skulle köpa julskinka mycket tidigare om de kunde köpa en mindre förpackning och inte behöva oroa sig för rester som kanske måste slängas. 44% uppger att just det är den största anledningen till att man slänger mat under julen ­ att man inte hinner äta upp den innan den blir dålig

OM HÅLLBARHETSGRISEN

Hållbarhetsgrisen är namnet på de fläskprodukter som kommer från den nytänkande gård­ en Halla gård i Västergötland. Gården drivs av bonden Anders Gunnarsson som lägger stort fokus på djuromsorg och gårdens hållbarhetsarbete. Grisarna på Halla gård har bland annat möjlighet att böka och beta fritt utomhus året om. Gården odlar själv proteinrikt djur­ foder i form av åkerböna och lupin och undviker på så sätt importerat, sojabaserat foder. Djurens gödsel försörjer gårdens egen biogasanläggning med råvara som sedan blir näring till gårdens odlingar. Biogasen producerar värme och el som försörjer gårdens alla bygg­ nader och hus i omgivningen. På gården främjas också den biologiska mångfalden genom blommande grödor. Resultatet blir fläskprodukter av högsta kvalitét med lågt klimatavtryck

Produktfakta

Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är en färdigkokt skinka av högsta kvalitet. Skinkan finns nu alltså i två varianter, dels hel skinka som man griljerar själv i ugnen, dels senapsgriljerad och färdigskivad i mindre förpackning. Smakmässigt är det en klassisk julskinka med balanserad sälta som är både saftig, mör och mild i smaken. Julskinkan kommer att finnas hos Ica, Hemköp, Citygross, Coop och Mathem från och med vecka 47. Den färdigskivade skinkan är senapsgriljerad med en lagom tjock fettkappa. Rekommenderat ca pris:

• Hel julskinka från Hållbarhetsgrisen, ca 2,4 kilo – 149 SEK/kg
• Färdigskivad julskinka från Hållbarhetsgrisen, 130 g – 34,90 SEK

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.