Succé för räddat kaffe – Circle K och Löfbergs breddar samarbete mot matsvinn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland, och därför är det extra värdefullt att minimera svinnet av färdig produkt. Utifrån den insikten föddes Löfbergs och Circle K:s nya hållbarhetsprojekt Räddat Kaffe, ett kaffe skapat av tre olika kaffesorter som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Efter ett lyckat test lanseras kaffet nu på bred front och totalt räddas 13 ton kaffe under året.

Det finns många anledningar till att ett kaffe hamnar vid sidan av det vanliga flödet i produktionen och därmed inte kan säljas. Ibland är streckkoden eller förpackningen skadad, ibland är rostnings- eller malningsgraden inte exakt som det var tänkt. Eftersom kvaliteten på kaffet är oförändrat hög ville Löfbergs hitta en partner som kunde hjälpa dem att ta hand om kaffet och ge det ett nytt spännande liv.

– Alla sätt som kan minska matsvinnet välkomnas med öppna armar och vi är väldigt glada att samarbeta med Löfbergs i den här satsningen. Vi säljer 11 miljoner koppar kaffe årligen och tar kaffe på stort allvar. Därför har smakbilden och att detta kaffe är unikt varit en stor del av processen. I vår testfas i våras sålde kaffet slut snabbare än förväntat så kunderna är verkligen med oss här, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager på Circle K.

I projektet använder Löfbergs kaffeexperter olika sorters kaffe och kombinerar dessa till en unik blandning, utifrån tillgång. Det betyder att samma kaffe aldrig kan kopieras, varje batch har en helt unik smakbild. Denna gång är resultatet ett mörkrostat, välbalanserat och fylligt kaffe, med toner av kakao och torkad frukt. Bönorna kommer från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt Sydostasien.

– För oss är hållbarhetsfrågor ständigt närvarande, men för att kunna förverkliga alla idéer är vi beroende av att ha partners som Circle K, som är villiga och modiga att testa och utveckla nya koncept tillsammans med oss. Det ligger mycket arbete och passion bakom detta kaffe och vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Miljövinster med det Räddade kaffet:

  • satsningen säkerställer en besparing på ca 60 ton CO2 under första året
  • användningen av bekämpningsmedel minskar med 140 kg 
  • en yta motsvarande 24 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.