Annons
Annons

Stjärnrestaurangen TAK blir KRAV-märkt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

TAK har alltid fokuserat på det som är ekologiskt och hållbart. Nu är restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna. – Det är viktigt att tänka på att jobba hållbart inom alla aspekter. Så för oss betyder det här jättemycket, säger Viktor Eriksson, Head of operations på TAK. 

Som en av Stockholms största restauranger vill TAK sätta ett gott exempel för resten av branschen. Restaurangen tillhör Nordic Choice och hållbarhetstänket återspeglas inom hela koncernen. – Men vi är den första restaurangen som blivit KRAV-märkt. Det är något vi har strävat efter sedan vi öppnade för två år sedan, säger Viktor Eriksson.

För att bli KRAV-märkt behöver man som restaurang ha 25 procent eller 15 godkända livsmedel. Men TAK har alltid fokuserat på ekologiska och KRAV-märkta produkter. De använder till exempel bara MSC- och ASC-certifierad fisk. Om en produkt är MSC-märkt betyder det att den främjar hållbart fiske.

Tidigare i år lanserade TAK en meny med enbart hållbara och MSC-certifierade fisk och skaldjur.– Det är ett stort problem med utfiskade vatten runt omkring i världen och det är svårt att få tag på. Då är det viktigt att man gör det på rätt sätt och levererar saker och ting som är både bra och hållbart, säger Viktor Eriksson.
Svårt att bli KRAV-märkt För att bli KRAV-märkt tog TAK kontakt med Kiwa – certifieringsorganet som KRAV använder sig av. De kontrollerade restaurangens produkter och råvaror för att se om de var ekologiska och KRAV-märkta. En uppföljning följde ett år senare där det blev klart att TAK fortsatt använda samma hållbara ingredienser.
Viktor Eriksson förklarar att det kan vara svårt att bli KRAV-märkt som en renodlad restaurang.
– I Stockholm är det främst skolkök som blivit KRAV-märkta. Det är tuffa marginaler i restaurangbranschen och många ekologiska varor är ju dyrare. Då blir det också en ekonomisk investering att jobba hållbart. Så för oss betyder det jättemycket att ha åstadkommit det här, avslutar Viktor Eriksson. 

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.