Annons
Annons

Krägga Herrgård blir Champagne-pionjärer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Krägga Herrgård vid Mälarens strand hämtar kraft ur sin anrika historia och serverar den i framtidens tappning. Och framöver kan de även tappa upp egen Champagne, från druvor odlade på egna ägor – med rätten att kallas just Champagne! Detta tack vare en helt unik dispens.

Krägga Herrgård har en särskild faiblesse för mousserande ädla drycker och kallar ofta Champagne för sitt ”eget husvin”. Ett uttryck som framöver kommer att vara väldigt nära sanningen då man börjat odla druvor på egna ägor – och som världens första aktör utanför Champagne-distriktet fått en special-dispens som ger rätten till att använda namnet ”Champagne”.

–Dagen vi fick beslutet var den mäktigaste jag varit med om under min långa tid i branschen. Jag är oerhört hedrad, stolt och glad. För mig är det väldigt viktigt att bevara det genuina i såväl värdskap som upplevelser och inte ta några genvägar. Därför känns det extra bra att få använda detta äkta namn till vår egen dryck

hotelldirektör Lars Aggestedt. Tweet

Sedan 2017 producerar Krägga Herrgård Champagne tillsammans med anrika Hatt et Söner på vingården Oger Grand Cru. En process som fortsätter parallellt med den egna odlingen på svensk mark.

Den kräggiska champagne-odlingen sträcker sig från herrgården ner mot Mälaren. Och gången som kantas av druvplantor har döpts till Champagnegången då den dessutom slutar precis vid sjö-spa:et där gästerna kan dricka bubbel i bubbelspa-badet POOL Roger.

–Även om vi bubblar av lycka över dispensen, har vi valt att initialt kalla vår egen champagne för “Husets vin – Skumpa på kräggiska”. Det känns mer jordnära. Lite mer Här & Nu. Lite mer vi, avslutar Aggestedt.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.