Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar – men få äter den

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar enligt en ny undersökning från MAX Burgers.
Men trots det är det få som faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck. Nu vill MAX utmana
svenskarnas matvanor med hjälp av ett Burgarexperiment som minskade matens
klimatpåverkan med 80 procent.
 
Maten vi äter står för 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Där finns alltså stora förändringar att
göra för att nå Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders global uppvärmning*. Klimatfrågan står
fortsatt högt på agendan hos svenska folket, och omställningar krävs för att kunna bromsa
klimatförändringarna. I en ny undersökning, som genomförts av Kantar på uppdrag av MAX, framgår
att var fjärde svensk (27 %) har fått ett ökat intresse för mat med lågt klimatavtryck under det senaste
året. Samtidigt säger färre än var femte (17 %) att de faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck.
– Det är glädjande att se att intresset för att äta mat med lågt klimatavtryck ökar. Att äta mat inom
klimatets gränser är lättare och godare än många tror och vår testperson Simon lyckades minska
matens klimatpåverkan med fantastiska 80 procent genom att bara äta burgare under 0,5 CO2e.
Restaurangbranschen har världens chans att skapa nya spännande måltider som samtidigt minskar
matens klimatpåverkan, säger Kaj Török hållbarhetschef på MAX.
 
Sänkte klimatavtrycket med burgare
Undersökningen från MAX visar att även om intresset ökat så har många svenskar en ganska negativ
inställning till mat med lågt klimatavtryck. Bara 30 procent tycker att mat med lågt klimatavtryck
smakar bra, samtidigt som smaken är den klart viktigaste faktorn när vi bestämmer vad vi ska äta (60
%). Dessutom uppger var tredje att de skulle äta mer mat med lågt klimatavtryck om de haft bättre
kunskap om ämnet, och varannan anser att det borde finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck.
Därför genomförde MAX under våren ett Burgarexperiment. En helt vanlig svensk – Simon Lindqvist,
34 år från Delsbo – valdes ut som testperson. Under två veckor följde experimentet Simon och mätte
det totala klimatavtrycket från maten han åt. Den första veckan åt Simon som han brukar, och under
vecka två fick han till lunch och middag endast äta burgare från MAX med lågt CO2e. När Simons
klimatavtryck från maten under de två veckorna jämfördes visade det sig att han under burgarveckan
sänkt avtrycket med hela 20,6 kg CO2e – från ett utsläpp på 22,5 kg CO2e till 4,9 kg CO2e. Det
innebär en minskning med 80,7 procent.
 
 
– Som många i min omgivning hade jag förutfattade meningar om mat med lågt klimatavtryck, som att
det inte smakar gott och att jag inte skulle bli mätt. Därför blev jag förvånad när jag fick se resultatet
av experimentet. Maten var god, jag blev mätt och det blev en enorm skillnad på mitt klimatavtryck,
säger Simon Lindqvist.
 
Så genomfördes burgarexperimentet
• MAX Burgers annonserade efter intresserade att delta i Burgarexperimentet via sociala medier. På en
ansökningssida fick sökande sen ange tre maträtter från en vanlig matvecka samt motivera kort varför
man ville vara med i experimentet. För att söka behövde man vara 18 år.
• Simon Lundqvist, 34 år, från Delsbo utanför Hudiksvall valdes ut till att delta i experimentet.
• I experimentets första del fick Simon föra videodagbok och registrera allt han åt en helt vanlig
arbetsvecka. Lunch och middag under perioden måndag till fredag. Totalt tio måltider. Efter den första
veckan räknade MAX ihop det totala klimatavtrycket från maten Simon ätit. Totalt 25,5 kg CO2e. Se
lista nedan på förteckning över maträtter och mängd. För att beräkna klimatavtrycket från Simons mat
användes Världsnaturfondens Matkalkylator.
• I experimentets andra del fick Simon enbart äta köttfria burgare från MAX. Samtliga burgare hade ett
klimatavtryck på, eller under, WWF:s One Planet Plate-budget om 0,5 kg CO2e. Simon förde
videodagbok samt registrerade maten han åt. Efter avslutad vecka räknade MAX ihop det totala
klimatavtrycket från burgarna Simon ätit. Totalt 4,9 kg CO2e. Se lista nedan på förteckning över
burgarna.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.