Annons
Annons

Frida Ronge inspirerar med goda sillrecept från Abba

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Silltårta, gubbröra och sillsallad – varje påskbord speglar en personlighet och inlagd sill går att variera i oändlighet efter tycke, säsong och smak. Att lägga in sill är enkelt och inför påskens festligheter vill Abba tillsammans med den prisbelönta kocken, MSC Ambassadören och fiskardottern Frida Ronge inspirera och guida våra smaklökar genom kreativa sillinläggningar av Abba 5-minuterssill.

Abba är en förkortning av AB Bröderna Ameln och ett folkkärt varumärke som följt oss ända sedan 1838, alltså långt innan namnet lånades ut till en populär pop-grupp. All produktion av Abba sill sker med förstklassiga råvaror i Kungshamn, med den storslagna bohuslänska skärgården utanför fönstret och med direkt utsikt över vackra Smögen.

I hamnen lossas den nordostatlantiska sillen för att förädlas i ett stort bergrum som fungerar likt ett naturligt och klimatsmart kylskåp, innan den läggs in i den närliggande anläggningen och omvandlas till någon av de tjugotal sill-produkter som Abba erbjuder.

Frida Ronge kommer ursprungligen från västkusten men huserar till vardags på Restaurang TAK i Stockholm där hon verkar som kreativ ledare. Här står kvalitativ fisk högst upp på menyn som medvetet valts ut för långsiktigt hållbart fiske. Ett fokus och en prioritet som delas med Abba vars sill är MSC-märkt.

De som inte vill lägga in sin egen sill kan se fram emot en rykande het upplaga av Årets Smak från Abba. Med inspiration från te-världen introduceras Abba Earl Grey, Citrus och Honung. En tydlig smakgivare i Earl Grey-te är citrusfrukten bergamott vilken framträder tydligt i Årets Smak. Sillen får en intressant och varm smak som balanserats upp med toner av honung, citrus och peppar

– Under 2019 är det dags att tänka på sillen i ett större perspektiv. Våga bredda användningen genom att servera sill som tapas i olika varianter. Servera sommarlunchen som en sill poké bowl eller gör din egen sill-sushi. Den inlagda sillen har så mycket större potential än det sättet vi använder den på idag,

- Abbas Sill är en älskad och självklar favorit för många på Påskbordet, men det är också en maträtt med lång tradition som vi vill ska fortsätta. För att fler ska upptäcka att sill även är framtidens mat måste vi vara innovativa och visa hur den kan ta plats som god, nyttig, hållbar mat i många fler sammanhang än till de stora högtiderna,

Malou Wik Yeung, Marketing Manager Abba, Orkla Foods Sverige. Tweet

Frida Ronges tips på inläggning

 

Havtorn och svartpeppar

– I den här inläggningen har jag använt lagen från Abba 5-minturessill med havtorn och gurkmeja som får representera påskens färger. Jag älskar bäret havtorn som speglar Sverige väldigt tydligt. Gurkmeja är en relativt ny krydda för oss men som kommit starkt i och med hälsovågen. Den är här nedriven från roten, likt ingefära. Dessa smaker möts av svartpeppar och silverlök vilket skapar en fin helhet, säger Frida Ronge.

1 pkt Abba 5-minuterssill

Ättikslag från Abba 5-minuterssill alt din egen 1-2-3 lag

Ca 100 g havtorn

20 g riven gurkmeja

1 st stor gul morot

2 tsk svartpeppar

1 silverlök

 

Skala och skär moroten i ca 0,5 cm bitar. Blanchera moroten i vatten ca 30 sekunder, låt svalna. Skär sillen i bitar och skär silverlöken i lökskidor, riv gurkmejan och lägg allt i en burk med svartpepparkorn och havtorn, fyll på men lagen från Abba 5-minuterssill, alternativ gör en ny klar 1-2-3 lag av 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.