Bara 4 av 10 ostar är svenska 

Gäsene Mejeri har gjort svensk ost i 93 år och fortsätter med det då gårdar som äger mejeriet satsar på ökad mjölkproduktion, bättre djurvälfärd och bättre miljö. Satsningar som ger mejeriet möjlighet att ge alla ostälskare fler svenska sorter att njuta av då sex av tio ostar som säljs idag är importerade.

– Vi ser ett ökat intresse för svenska råvaror, speciellt de närproducerade vilket känns väldigt positivt för oss då vi ökar vår produktion 2024 genom att bland annat producera Vrigstads populära ostar enligt traditionell tillverkningsmetod. Även nya spännande gäsenesorter ligger på lagring där exempelvis Gäsene Goda, som är tillverkad med en helt ny bakteriekultur, kommer ut i handeln vecka sju, berättar Marcus Jansson, VD på Gäsene Mejeri.

Den runda formen

För att göra det ännu lättare att välja svenskproducerad ost lyfter Gäsene Mejeri även fram den runda formen utöver den goda smaken och gårdarnas satsningar.
– När vi tittar på marknaden och gör en marknadsundersökning säger konsumenten att rund ost är för hela familjen och ekonomisk att handla. I dessa tider är det viktigt att erbjuda produkter som kunden vill ha och känner igen. Vi kommer att öka antalet runda ostar i vårt sortiment, rund ost är Gäsene Mejeri, säger Marcus Jansson.

Våra gårdar

Tjugo av de 23 lokalt belägna gårdarna som äger Gäsene Mejeri producerar mjölken som transporteras korta sträckor till mejeriet i Ljung, en naturskön landsbygdsort mitt i Västra Götaland. Redan 1931 bildades Gäsene Mejeri för att ge traktens mjölkbönder rättvist betalt. Idag är denna mejeriförening Sveriges minsta men det hindrar inte gårdarna från att fortsätta satsa framåt i sin tro på den svenska osten. En del bygger nya trivsamma stallar vilket främjar djurens välfärd och gör böndernas jobb mer lättarbetat och effektivt. Andra satsar även på en biogasanläggning som omvandlar gödseln till energi vilket gör gården självförsörjande på el och i förlängningen även skapar en bättre miljö.

– Vi ska värna om våra svenska livsmedel. Sverige har god djuromsorg med lägst an- vändning av antibiotika av alla EU:s medlemsstater och de livsmedel som produceras här bidrar med arbetstillfällen. Dessutom är livsmedelsäkerheten hög. Du kan känna dig trygg när du handlar svensk mat, betonar Marcus Jansson.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.