Vinmakarna Sophie och Julien från Alsace lanserar ny serie ekologiska svalklimatsviner från Sydafrika

Ekologisk och vildjäst Syrah från Cape Coast, belönad med 93 poäng av James Suckling. Born of Fire är ett nytt och småskaligt vinprojekt signerat det franska vinmakarparet Sophie och Julien Schaal. Från och med den 1 mars finns Born of Fire Syrah och Chenin Blanc tillgängliga i Sverige via Systembolagets beställningssortiment. Born of Fire består i dagsläget av två viner: en ekologisk Syrah och Chenin Blanc från Wine of Origin Cape Coast. Här svalkas det soliga medelhavsklimatet av vindbrisar från havet som bara är 40 kilometer bort. Druvorna odlas enligt ekologiska principer, helt utan konstgödsel eller pesticider.

”Vårt mål är att skapa viner som lyfter fram doften och smaken av Cape Coast. Vi är övertygade om att ekologisk odling framhäver karaktären av den lokala terroiren – sol, vind och lerrika skifferjordar.” – Julien Schaal, vinmakare

Namnet Born of Fire har inspirerats av det UNESCO-klassade Cape Floral Kingdom där vingårdarna har sitt hem. Fynbo-plantan är unik på det sättet att den behöver eld för att sprida sina frön vidare – nya, färgstarka blommor föds ur askan.

Sophie och Julien Schaal delar sin tid mellan vineriet i Alsace, Frankrike och sydafrikanska Cape Coast. Båda har en lång bakgrund av att tolka olika sorters terroir i sin yrkesroll som vinmakare, Juliens äventyr i Sydafrika startade redan 2005 då han började producera svalklimatsviner i Elgin.

Born of Fire Syrah 2021 är gjord på handskördade och vildjästa druvor. Efter två veckors maceration flyttas vinet till 300 liter stora fat där det lagras i 12 månader före buteljering. Resultatet är en kryddig Syrah-doft med inslag av solvarma björnbär, mörka plommon, torkade örter och mörk choklad. Vinet har belönats med 93 poäng av James Suckling.

Druvorna till Born of Fire Chenin Blanc 2021skördades manuellt under dygnets svalaste timmar. Efter en försiktig pressning flyttades vinet till 300 liter stora ekfat där 40 % lagrades under 12 månader för att ge en kryddig rondör. Resterande 60 % lagrades på tankar av rostfritt stål. Born of Fire Chenin Blanc har tilldelats 91 poäng av James Suckling.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.