Unik lansering i tillfälligt sortiment från Vingården i Klagshamn – Mylla 2018

Den 24 november öppnas en unik möjlighet i Systembolagets tillfälliga sortiment med en sällsynt lansering från Sverige. Då släpps nämligen 600 buteljer från Vingården i Klagshamn vars viner annars är svåra att lägga beslag på utanför Skåne. Vinet heter Mylla och är ett underbart mousserande rosévin, producerat enligt den traditionella metoden. Det är ett enastående torrt, friskt och komplext vin så elegant att det gör sig utmärkt att skåla in det nya året med. Artikelnummer: 94501, 399 kr.

Den framstående vingården i Klagshamn gjorde officiellt Sverige till ett vinland år 1999.  Det äkta paret Murre Soufrakis och Anna-Lena Jörgensen planterade då sina första vinrankor på vad som skulle bli grunden till Vingården i Klagshamn. Idag är de pionjärer och förgrundsgestalter inom svensk vinnäring. De odlar småskaligt med en ekologisk filosofi på en gård som succesivt ökat från 0,5 hektar till dagens 1,5 hektar. Odlingen utgörs till största del av druvan solaris som lämpar sig ytterst bra för de svenska förhållandena. Av denna druva skapar de varje år en serie viner som hyllas långt utanför våra landsgränser.

Klagshamn odlar också druvan rondo, som även denna lämpar sig för vårt svenska klimat. Av rondo produceras varje år ett rosévin och 2018 bestämde man sig för att även börja producera ett mousserande vin på druvan. Idag fem år senare lanseras resultatet av detta som fått namnet Mylla, efter gårdens älskade hund.

Mylla är gjort enligt den traditionella metoden, vilket innebär att den andra jäsningen sker i flaskan. Druvorna är manuellt plockade utifrån filosofin att stoppar man en druva i skördehinken så måste man vara beredd att stoppa den i munnen. Vinet har sedan legat i fyra år på sin jästfällning efter den andra jäsningen på flaskan.

Resultatet är ett enastående torrt, friskt och komplext vin med elegant mousse och toner av smultron, hallon och blodapelsin, avrundat med en tydlig brödighet i ett långt avslut. Det är ett fantastiskt vi att skåla in det nya året med, men även ett härligt matvin till fisk och fågel.

Läs mer om producenten Klagshamn här. 

Nr: 94501 | 399 kr | 12,5% vol. | 750 ml | TSE | 600 buteljer

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.