Största lanseringen någonsin från Produttori del Barbaresco

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

De senaste åren har exklusiva lanseringar av Produttori del Barbarescos cru-viner varit återkommande på den svenska marknaden. Tidigare har det handlat om ett urval av kooperativets cru-viner men inte denna gång. Den 10 september lanseras alla nio cru-viner tillsammans med tre magnumflaskor, alla från årgång 2015. Det är första gången någonsin som alla cru-viner lanseras samtidigt.

Terroiren är viktigt hos Produttori del Barbaresco, det har sagts förr. Inte bara jorden utan även solexponering, mikroklimat, altitud och lutning bidrar varje unik stil. Varje vingård, varje sluttning har sin unika personlighet och vinet berättar dess historia som berättar sin historia om druvor och odlingsplats.

Montefico är en liten vingård (3,86 ha) som inte är så vida känd men mycket eftertraktad hos Barbaresco-entusiasterna. Den är ofta jämförd med den något större och mer kända Montestefano på grund av dess likhet i jorden som är kalciumrik. Beläget mellan Montestefano och Ovello är solexponeringen fullt söderläge och därför relativt varm men morgnarna kan bli svala under växtsäsongen tack vare svala vindar från Tarano som hittar in i den smala dalen mellan Barbaresco och Neive. Vinerna härifrån är ofta strama som unga, och mindre köttiga än Montestefano, med en fin mineralfinish och otrolig komplexitet bakom tanninerna.

Produttori del Barbaresco Cru Montefico 2015, nr 90530, 539 kr, 96 flaskor

Ovello är den nordligaste vingården i Barbaresco beläget i en skarp sluttning cirka 300 meter över havet. Eftersom vingården är relativt stor (20.30 ha) har gården flera olika mikroklimat, gemensamt är att jordmånen är kalkrik jord med mycket lera men exponering sker i sydväst och sydöst. Det är just leran och det svalare klimatet som bidrar till att Ovello får en ungdomlig karaktär i frukten med en fylligare kropp. Ovellons distinkta personlighet är kraftfull frukt på paletten och bestämda, ibland tuffa, tanniner i avslutet. Strukturen är kraftfull vilket gör att vinet kan behöva ett par års lagring för att balansera sig, Ovello var en av de fem första vingårdarna som Barbaresco producerade som single vineyard 1967.

Produttori del Barbaresco Cru Ovello 2015, nr 91815, 539 kr, 215 flaskor 
Produttori del Barbaresco Cru Ovello Magnum 2015, nr 91223-06, 1099 kr, 36 flaskor

Montestefano är en av de vingårdar som har högst kalciumkoncentration i jordmånen vilket ger viner härifrån en kraftfull tanninstruktur. Den extra värmen som odlingarna får från gårdens söderläge ger ett kraftfullt vin med köttig textur. Men även om vinerna härifrån är smakrika med rejäla tanniner är tanninerna också mogna och välintegrerade tack vare den sydliga exponeringen. Alla dessa delar bidrar till att vinerna från Montestefano är de som påminner mest om Barolo där toner av tjära och rosor är tydliga. Trots sin kaxiga framtoning förblir detta en sann Barbaresco, inte för tung i smaken och med ett elegant avslut som dröjer sig kvar i gommen.

Produttori del Barbaresco Cru Montestefano 2015, nr 90584, 539 kr, 180 flaskor 
Produttori del Barbaresco Cru Montestefano 2015 Magnum, 90571-06, 1099 kr, 24 flaskor

Pajé är ren liten vingård (endast 1,8 ha) som vetter mot syd och väst och är belägen mellan själva byn och den berömda vingården Asili. Pajè är något lägre i höjden och vingården är mer öppen för Tanaro-flodens inflytande vilket resulterar i ett svalare mikroklimat. Jordmånen består av kalksten med hög kalciumnivå. Odlingens placering och jordmån gör att viner härifrån kombinerar elegans och komplexitet med intensiva tanniner och syran är aldrig blyg. De unga vinerna härifrån är skarpare och ljusare med härlig ungdomlig frukt och blommiga toner, i de svalare årgångarna går det även att hitta toner av mynta. Vinerna mår bäst av ett par års lagring när vinet fortfarande har kvar sin fruktiga ton.

Produttori del Barbaresco Cru Pajé 2015, nr 92007, 539 kr, 60 flaskor

Muncagota är en single vineyard med exponering i sydöstligt läge vilket innebär att odlingen möts av den kallare morgonsolen istället för den varmare eftermiddagssolen. På grund av detta visar vinerna en vacker blommig karaktär med inslag av mynta i doften. Den kalkrika jorden med låga nivåer av sand ger vinerna koncentrerad frukt och elegant tanninstruktur. Muncagota är ett perfekt exempel på de eleganta och intensiva egenskaper som gör Barbaresco till ett av de mest intressanta och unika vinerna i världen.

Produttori del Barbaresco Cru Muncagota 2015, nr 91151, 539 kr, 120 flaskor

Asili är en spektakulär vingård som tidigare har skapat några av de största Barbaresco och den har ett starkt följe över hela världen. Huvuddelen av Asili-vingården ligger skyddad tack vare kullar runt om och den ligger precis bredvid Pora. Precis som Pora har gården sydväst-exponering men eftersom Asili ligger i dalen längre bort från floden blir klimatet varmare och mindre luftigt. Jordmånen däremot påminner mer om Rabajà som Asili gränsar mot i norr. Vinerna härifrån är intensiva och har stor personlighet även om de inte kan klassas som en kraftfull Barbaresco. Vinet är ofta ganska stängt i sina unga år men öppnar med tiden upp sig i både komplexitet och stil. En klassisk Barbaresco, och också en av de mest distinkta vingårdarna i regionen.

Produttori del Barbaresco Cru Asili 2015, nr 90428, 539 kr, 60 flaskor

Poras närhet till floden Tarano skapar ett unikt mikroklimat för vingården, en vacker kulle med sydväst-exponering medan den norra sidan sluttar ner i floden. Närheten till floden gör att vingården är relativt varm tidigt på morgonen och har högre luftfuktighet under större delen av dagen. Jordfruktbarheten i gården är något högre här vilket ger vinet en mjukare karaktär, tanninerna är fina och aromerna tenderar till att öppna upp sig tidigt. Pora är också en av de mest historiska vingårdarna i Barbaresco, eftersom den en gång tillhörde Domizio Cavazza, fadern till Barbaresco, som 1894 grundade den första Cantina Sociale. Vinerna har producerats som single vineyard av Produttori del Barbaresco sedan 1967.

Produttori del Barbaresco Cru Pora 2015, nr 92029, 539 kr, 96 flaskor

Rabajà producerar en typisk Barbaresco, en av de mest kompletta och balanserade av de enskilda vingårdarna. Vingården ligger vid två bergsryggar, den ena börjar vid Rabajà och går västerut mot floden Tanaro (med gradvis mindre kalcium och högre fertilitet i jorden) och den andra går från Rabajà till Ovello (med högre kalciumhalt i jorden). Det är mötet mellan dessa två olika jordmånar som ger Rabajà dess otroliga komplexitet. Gården gränsar både till Asili och Muncagota och kombinerar personligheten hos de två stora vingårdarna med extra fyllighet tack vare den varma exponeringen i sydväst-läge.

Produttori del Barbaresco Cru Rabajà 2015, nr 92202, 539 kr, 96 flaskor

Produttori del Barbaresco Cru Rabajà 2015 Magnum, nr 92188-06, 1099 kr, 24 flaskor

Rio Sordo är en lång vingård med sydväst-exponering i de södra delarna av Barbaresco, inte långt ifrån floden. Den lätta kalkstensjorden har relativt lågt kalciuminnehåll jämfört med andra områden i Barbaresco. Viner härifrån är aldrig dominerade av tanniner, istället visar de en silkeslen kvalitet på paletten och är alltid eleganta. Bakom den smidiga elegansen ligger dock en kärna av kraftfull struktur och mycket välbalanserade tanniner som ger Rio Sordo dess komplexitet och livslängd.

Produttori del Barbaresco Cru Rio Sordo 2015, nr 92213, 539 kr, 96 flaskor 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.