La Causa – Torres sagoprojekt i Chiles historiska vinområde

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Itata Valley är del av Chiles sydligaste vindistrikt och här etablerades landets första vinodlingar för omkring 500 år sedan. Under århundradens gång förlorade området i anseende och till sist lämnades många odlingar åt sitt öde. 2010 ville en handfull producenter väcka de historiskt och kulturellt värdefulla vinmarker ur deras törnrosasömn. Ett av projekten som startade var La Causa, som betyder “Sagan” och det är sedan 2014 ett samarbete där Torres samverkar med flera mindre odlare.

Målet med La Causa är att rädda gamla vinmarker planterade med traditionella druvsorter som Muscat, Cinsault och País. Genom samarbetet sker ett ovärderligt kunskapsutbyte och flera hundra år gamla gamla manuella odlingsmetoder möter moderna vinifieringtekniker. Resultatet blir en höjning av såväl kvalitet som karaktär hos vinerna som nu produceras i kulturlandskapet i södra Chile.

För Torres startade projektet La Causa när företaget fick möjlighet att köpa 230 hektar vinmarker nära byn Chillán i Itata Valley. Det här är ett sub-distrikt till Bio Bio som Torres redan kände väl eftersom de odlat druvor i en annan del av området sedan 90-talet. Temperaturerna om sommaren rör sig mellan 32 grader till omkring 16 grader om nätterna och närheten till Stilla havet ger något mer regn här än på andra platser i Chile.

Nu kan frukten av det sagolika projektet avnjutas i form av 100% Cinsault i La Causa Rosé 2019. Vinet släpps i tillfälliga sortimentet i början på Juni. Färgen är delikat rosa med orange nyanser. Näsan är frisk och elegant med blommiga aromer och färsk frukt. Smaken är intensiv och fruktig med lång eftersmak.

La Causa Rose 2019
Miguel Torres Chile
Artikelnummer: 93036
Pris: 129 kr
Lansering: 9 Juni

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.