Annons
Annons

Juvelen i kronan från Champagne Hervieux-Dumez

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Senaste släppet av kvalitetschampagne under den prestigefulla beteckningen “Special Club” är en vintagecuvée från Champagne Hervieux-Dumez. Familjen Hervieux-Dumez tillhör de fristående odlare som tillverkar champagne på egna druvor och slutit sig samman i Club Trésors de Champagne. Redan 1971 blev Hervieux-Dumez medlemmar i föreningen som marknadsför hantverksmässigt framställd champagne av allra högsta kvalitet från Champagnes mindre odlare/vinmakare.

 

Uteslutande årgångar som anses vara av exceptionell kvalite får saluföras som Special Club-champagne. En jury bestående av erfarna oenologer väljer ut de cuvéer inom nätverket som kan aspirera på titeln Special Club. Vid två separata tillfällen under dess utveckling genomgår vinet blindtester. Endast viner som anses hålla exceptionell kvalitet går vidare efter provningarna och blindtesterna för att slutligen tappas på den speciella flaskan och namnges Special Club..

Hervieux-Dumez Special Club 2014 är gjort på 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier. Alla druvor kommer från egna odlingar. Musten har genomgått malolaktisk jäsning och dosagen är 7 gram/liter. Cuvéen på hälften vita, hälften blå druvor, har en ljus, gyllene färg. Doften bär såväl lätt rökiga som friska, mineraliska toner. Efter lite luftning framträder toner av torkad frukt, rostade hasselnötter och aningens pepparkaka. Första dropparna som möter tungan bekräftar doftkaraktären och tack vare en balanserad syra bevaras en frisk smak. Här finns också elegant textur och ett långt avslut.

Hervieux-Dumez vingårdar är spridda över fyra förnämliga Grand Cru-lägen på Montagne de Reims: Sacy, Chamery, Ecueil och Villedommange. Jordmånen med kalkhaltig lerjord och bergets mjuka sluttningar ger perfekta förhållanden för odling av de tre stora klassiska druvorna i Champagne.

Familjemedlemmarna som idag driver Champagne Hervieux-Dumez har vuxit upp på sina marker och kommer en dag att lämna jorden vidare till sina egna barn. Därför månar de om sina odlingar och vill ta hand om naturen på bästa sätt. De väljer att inte använda insektsmedel och naturlig ogräsbekämpning tillämpas genom att gräs tillåts växa mellan raderna av vinstockar och häckar växer mellan vingårdslägena, vilket också gynnar den biologiska mångfalden.

Druvornas mognad inväntas innan de skördas för hand och vinerna framställs på egendomen. Lagringen sker i familjens källare från 1600-talet. En champagne från Hervieux-Dumez är hantverk från början till slut och cuvéen Special Club kallar familjen själv för “juvelen i kronan”.

Hervieux-Dumez Special Club 2014
Druvor: 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier
Dosage: 7 gram/liter
Antal: 720 flaskor
Artikelnummer: 92904
Pris: 496 kr

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.