Finca Negra Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2015 – en uttrycksfull snygging från Chiles mörka, vulkaniska jordar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Maipodalen i Chile kallas också Cabernet Sauvignon-dalen och här växer druvorna till landets bästa Cabernet sauvignonviner. Med Anderna i öst och bergskedjan Costa i väst ligger odlingarna  på mellan 500 och 1000 meter över havet. Druvorna till Torres Finca Negra Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2015 kommer från äldre, icke-ympade vinstockar vars rötter når djupt ner i den luckra, torra jorden.

Maipo har ypperliga lägen för vinodling tack vare fina bördiga och rika jordar, samt att regionen har stora temperaturvariationer mellan dag och natt. Växlingarna i temperatur uppstår då solen måste resa sig högt över den argentinska sidan av Anderna innan morgonens första strålar når Chiles sluttningar, vilket ger kalla, dimmiga mornar. När solen sedan ska sänka sig över havet blir eftermiddagarna i stället varma och soliga. Klimatet, i samverkan med de torra, steniga jordarna ger uttrycksfulla och eleganta viner.

För Torres i Maipo var 2015 ett år med stora temperaturvariationer, idealisk solexponering och väldigt friska druvor. Kraftig nederbörd påverkade inte skörden negativt men ökade avkastningen på vanligtvis torra jordar signifikant, på sina håll med uppemot 13%. Höga temperaturer mot slutet av druvornas mognadsperiod gjorde att skörden fick skjutas fram en vecka.

Allt detta kommer till uttryck genom 2015 års Cabernet Sauvignon Gran Reserva som är ett fylligt, aromatiskt, expressivt vin med underbar färg och fasta, mogna tanniner. Färgen är intensiv, mörk rubinröd. Doften speglar klassiska toner av skogsbär, björnbär och en aningens läder. Munnen är elegant med mjuka tanniner och rejäl längd där frukt och kryddor rundas av med rostat bröd. Vinet har jäst med skalkontakt under sexton dygn och har genomgått malolaktiskt jäsning. Uppväxt sker under tolv månader på 30% ny och 70% gammal fransk ek. Det kan med fördel lagras mellan sju och nio år.

Finca Negra Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2015
Lanseras som ny fast listning på Systembolaget den 1 juni
Druvor: 100% Cabernet Sauvignon

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.