Iberiska framgångar från “Down Under”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Tempranillo är den världskända blå druvan som dominerar i spansk Rioja. Även i Australien har Tempranillo blivit väldigt framgångsrik, liksom flera andra druvor från Iberiska halvön som till exempel Touriga, Tinta Cão och Sousão. Av allt att döma trivs de utomordentligt bra i de röda, torra australiensiska jordarna där de ofta utvecklas till små och intensiva, koncentrerade fruktiga smakbomber.

Oftast, och så är också fallet i Rioja, blandas Tempranillo med en eller ett par andra druvor som höjer halterna av syra och socker vilka är naturligt låga i Tempranillo. I Regional Classic Tempranillo 2019 som nu lanseras i Systembolagets fasta sortiment, låter De Bortoli den spanska druvan spela huvudrollen till 91%. Resterande mängd utgörs av små mängder Shiraz, Durif (Petite Sirah) och Tinta Cão.

“Regional Classic” är en serie viner från De Bortoli som hyllar de druvor som presterar särskilt bra i välkända och prisade, australiensiska vinregioner. Druvorna i det nu aktuella vinet kommer från Heathcote och Rutherglen. Heathcote är ett stort vindistrikt med stor variation mellan de olika vingårdarna. Gemensamt för de flesta är dock marken som består av kalciumrika röda jordar, torra på ytan men med fuktbevarande hålrum längre ner vilka förser rankorna med vatten under växtsäsongen.

I Rutherglen har De Bortoli nyligen förvärvat nya vingårdar. Rutherglen, som är det andra området vars druvor används i Regional Classic Tempranillo 2019, ligger i nordvästra Victoria, tre timmar norr om Melbourne. Regionen är känt för sina starkviner men här görs också röda viner av premiumkvalitet. Framför allt odlas Shiraz, Cabernet Sauvignon och Durif (Petite Sirah) med stor framgång i den flacka naturen med varmt inlandsklimat. Här har De Bortoli tre vingårdar som alla ligger avskilt i relativt orörd natur med god vattenförsörjning.

Tempranillo bär aromer av mörka bär, örter, läder, och plommon och ger ofta fylliga, djupt rubinröda viner. Så även i Australien och Regional Classic Tempranillo 2019 är ett utmärkt sätt att ta reda på vad den iberiska druvan Tempranillo kan åstadkomma “Down Under”.

Producent: De Bortoli

Produkt: Regional Classic Tempranillo 2019
Område: Heathcote, Rutherglen
Druvor: 91% Tempranillo, 3% Shiraz, 3% Durif, 3% Tinta Cao

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.