Den bortglömda vinstilen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Sigva har ord: 

Portviner kan ibland glömmas bort då det inte är ett vin som normalt sett avnjuts till en middag, utan snarare efter en middag som en njutbar dryck i mindre mängd. Dessa lyxiga, smakrika droppar borde inte gå någon förbi, då smakrikedomen som dessa viner kan besitta gör det svårt för vanliga viner att mäta sig. 

Sigva  är oerhört stolta över att jobba tillsammans med Quinta do Noval från Porto i Dourodalen, som är ett av världens tveklöst med kända vinhus. Varje år släpper vi deras årgångsport via Små partier, och när vinet väl har producerats, släpper vi även Nacional, ett vin som vi som mest har fått en allokering på tre flaskor av. I december kommer vi släppa Vintage 2018, men det återkommer vi till i ett nyhetsbrev längre fram. 

Under resten av året kan vi erbjuda två utsökta portviner som finns tillgängliga via beställningssortimentet; Quinta do Noval 10 year Tawny Port samt Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2012.

Portvin framställs på ett speciellt sätt, frukten fot-trampas i stora kar, lagares, för att inte krossa kärnan i druvan som kan ge bittra toner. När den önskade sockerhalt uppnåtts, tillsätts klar högalkoholig druvsprit till musten för att jäsningen ska avbrytas (jästsvamparna dör). På det viset får man ett vin som har naturligt socker från frukten och en hög alkohol, ca 19 %. Late Bottled Vintage 2012 har mognat i fem år i ekfat för att sedan buteljeras ofiltrerat. Det är därför viktigt att dekantera vinet innan det avnjuts.

Tawny Port har lagrats i 10 år och är vin från flera årgångar, det har en oxidativ smak och kan därmed stå öppet i kylskåpet i ca 2 veckor utan att tappa någon som helst smak.

 
 
Quinta do Noval Tawny Port har en ljuvlig doft av karamelliserad frukt, nötter, bränt socker och nougat. Smaken är fyllig och komplex med en ändlös radda av honung, russin, fikon, mörk choklad och rostad karamell. Det finns även en kryddig ton som främst visar sig i eftersmaken. Servera gärna till chokladmousse, nötgodis eller lagrade grönmögelostar.
Art nr: 88299 Pris: 259 kr
Om Tawny drar åt det torkade fruktspektrat så är Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2012 dess motsats. Med en elegant doft av körsbärschoklad och mörk frukt lockar den rika frukten. Smaken är fyllig och intensiv med en balanserad syra och silkig textur. Lång eftersmak där svarta körsbär, svarta vinbär och mörk choklad visar sig. Servera till inte alltför söta chokladdesserter och låt gärna ett sötsyrliga tillbehör (fruktkompott, sås) ingå. God till inkokta eller spritmarinerade plommon och körsbär som serveras med glass. 
Art nr: 88450 Pris: 229 kr

Quinta do Noval är ett historiskt namn med ikonisk status i vinvärlden, men det är framför allt en vingård. I hjärtat av Dourodalen har fantastiska viner gjorts på denna plats sedan början av 1700-talet.

De är givetvis mest kända för sina portviner, såsom Quinta do Noval Vintage Port som är gjord av ett strikt urval av de bästa vinerna från deras 145 hektar stora vingård, eller Quinta do Noval Nacional, som görs i ytterst små kvantiteter och där vi i Sverige får vara lyckliga om vi lyckas lägga beslag på tre flaskor, de år vinet lanseras, vill säga. Deras Tawny Ports och Colheitas är även dom älskade världen över, och erbjuder enormt hög kvalitet. 

De subtila skillnaderna i lutning, klimat och jordmån hos de olika delarna i vingården ger vinerna från Noval en komplexitet och ett djup som är unikt för Quinta do Noval, oavsett om det gäller portviner eller ”vanliga” vita och röda viner.

Quinta do Novals historia präglas av en visionärs handling; António José da Silva, som skeppade port från Porto. Han förvärvade Quinta do Noval 1894 efter dess förstörelse av phylloxera och planterade nya, friska vinrankor.

António Josés svärson var drivande inom tekniska förbättringar i Douro, och såg till att bredda de gamla terasserna för att kunna använda marken mer effektivt samt ge  vinrankorna en bättre exponering för solen.

Det var årgång 1931 som verkligen satte Quinta Do Noval på kartan, när de deklarerade Vintage Port 1931 samt Nacional 1931. Då 1927 deklarerats av de flesta husen så fanns det en enorm kvantitet av Portviner från detta år, och Quinta Do Noval var ett av de fåtal hus som deklarerade 1931. Många lät bli på grund av det rådande ekonomiska läget efter den globala depressionen och det här kom att bli ett riktigt lyckodrag.

Sedan 1993 ingår Quinta do Noval i den internationella vinodlingsgruppen AXA Millésimes och sedan dess har cirka hundra hektar av domänen planterats om och de har anpassat beskärningsmetoder för att passa varje del av vingården.

Foto & text: Sigva.se

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.