Annons
Annons

Prins Eugens Waldemarsudde lanserar egen öl

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Tillsammans med Roslags-Näsby Bryggeri lanserar prins Eugens Waldemarsudde sin egen öl. Ölen Uddens är en besk, välbalanserad ljus lager på råvaror som bland annat kornmalt och humle. Namnet anspelar på platsen Waldemarsudde där prins Eugen 1903-1905 lät uppföra Slottet och 1913, Galleriet som idag är ett av Sveriges mest välbesökta konstmuseer.

Det var under hösten 2018 på mässan Stockholm Beer & Whisky Festival som Waldemarsuddes köksmästare Sebastian Fagerback och kocken Felix Rönnqvist träffade Håkan Blomqvist och Stefan Söder, grundare av Roslags-Näsby Bryggeri, för första gången och idén om en egen öl till museet föddes.

Under våren 2019 påbörjades samarbetet mellan Prins Eugens Waldemarsudde och Roslags-Näsby Bryggeri. Efter flera provsmakningar och diskussioner kring ölens beska blev Uddens äntligen klar med en etikett som pryds av arkitekten Ferdinand Bobergs ritning över Slottet. Mot slutet av april 2019 levererades första omgången av ölen till Waldemarsudde och lagom till sommaröppningen av Café Ektorpet, vackert beläget i museets park, premiärserverades ölen. Uddens serveras idag endast i Prinsens kök och på Café Ektorpet på prins Eugens Waldemarsudde.

 

Så här tycker Xperhotelsandtables testgrupp om ölet

Wooow vilket öl. Men fin och genuin smak bjuder ölet intill en tydlig kornmat och ligger perfekt i beskan. Detta ljusa öl har också en mycket fin underton genomgående av humlen. Ölet avnjuts perfekt i ett glas precis som det är eller till en picknick macka innehållande gärna någon mildare korv. Riktigt fint öl som är väl balanserat och lämnar en perfekt skumkrona. Ölet klara sig i ett glas perfekt på egenhand. Njut i trevlig sällskap!

Av 10X tilldelas ölet av Xperhotelsandtables testgrupp 10x

Om museet

Prins Eugens Waldemarsudde, som ursprungligen var hem åt prins Eugen (1865-1947), är idag ett av Sveriges mest besökta konstmuseer. Museet erbjuder variationsrik och omfattande utställnings- och programverksamhet. Året runt visas ett urval av prins Eugens egen konst, verk ur samlingarna samt tillfälliga utställningar.    Museet består av huvudbyggnaden, ”Slottet”, som uppfördes 1903-1905 som bostad åt prins Eugen, samt galleribyggnaden som tillkom 1913. Arkitekten Ferdinand Boberg ritade båda byggnaderna, dock i nära samarbete med prins Eugen. Prinsen, som var son till kung Oscar II och drottning Sophia, var en av sin tids främsta landskapsmålare. Han var också en betydande konstsamlare och en central gestalt i svenskt kulturliv.

I Slottets bottenvåning kan man besöka prins Eugens sällskapsvåning som är bevarad från hans tid. I byggnadens övre plan samt i Galleriet visas verk ur samlingarna växelvis med tillfälliga utställningar. Utställningsverksamheten omfattar verk av både nutida konstnärer och konstnärer som var samtida med prins Eugen. I prinsens vackra park och trädgård finns skulpturer av bland annat Carl Milles. Här finns också historiska byggnader som exempelvis Linoljekvarnen från 1785.

Genom prins Eugens testamente tillföll Waldemarsudde med samlingarna svenska staten år 1947. Förvaltningen anförtroddes Stockholms stad. En särskild styrelse tillsattes, enligt testamentet, som har det omedelbara ansvaret för egendomens vård och drift. År 1995 övergick förvaltningen i statlig regi. Från och med 1 juli 2017 är Prins Eugens Waldemarsudde en självständig stiftelse med statliga bidrag. Museets styrelse och överintendent bedriver verksamheten i enlighet med föreskrifterna i prins Eugens testamente.

Museets grundläggande uppgift är att vårda och bevara anläggningarna och samlingarna samt att tillgängliggöra dessa för besökare. Särskilda styrdokument har utarbetats för skötseln av trädgård och park, för byggnadernas underhåll och konstsamlingarnas fortbestånd. Genom utställningar och program förverkligas donatorns förhoppning om en vitaliserad verksamhet. Prins Eugens kulturella engagemang kännetecknades av öppenhet och lyhördhet med stor spännvidd. Målsättningen är att vidareutveckla och förnya den konstbildande tradition för vilken prins Eugen framsynt verkade som konstnär, inspiratör och konstsamlare. Huvudinriktningarna för utställningsverksamheten utgörs av måleri från sekelskiftet 1900 och framåt, samt konsthantverk och design.

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.