Annons
Annons

Oväntade vin- och matkombinationer till hösten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Att ett glas rött passar till en entrecôte eller att riesling går ihop med skaldjur är för många välkänt. Att en fruktig druva som grenache gifter sig så bra med den libanesiska rätten Sfeeha sitter däremot inte i ryggmärgen för alla. The Wine Company har tagit fram fyra tips på rödvinsdruvor att kombinera till maträtter som är okända för många svenskar, men oerhört populära i sina hemländer. Så byt ut gulaschsoppan mot den indiska lammgrytan Rogan Josh och bjud dina gäster på en ny smakupplevelse under höstens middagar.

När hösten smyger sig på har vi i Sverige en tendens till att bona in oss i våra hem genom att tända värmeljus, laga varma rätter och korka upp favoritrödvinet. Men varför inte byta ut den klassiska höstgrytan mot en ljuvlig rätt från Indien, Georgien, Libanon eller Indonesien? När man provar nya rätter kan det vara svårt att veta vilket vin som passar. The Wine Companys vinexpert Christelle Rickert förklarar meningen med att få till en bra matchning mellan mat och vin.

– Om du får till den perfekta balansen i en mat och vin-parning går middagen från att vara bra till helt fantastisk. Det behöver inte heller vara komplicerat, utan det räcker faktiskt att lära sig grunderna. Det är också bra att veta att ett vin många gånger är uppbyggt på flera druvor för att få till den ultimata smakupplevelsen i vinet.  säger Christelle Rickert, produkt och marknadschef på The Wine Company.

Fyra träffsäkra smakkombinationer från världen över

  1. Monastrell (mourvédre) och en indisk Rogan Josh
    Till kraftig mat behövs viner i samma liga. Rogan Josh är en välkryddad indisk gryta som ofta görs på lamm. Mustigheten passar den spanska druvan monastrell perfekt, även känd som Mourvédre i Frankrike. En oväntad smakparning som tar middagen till en ny nivå.
  2. Sangiovese och georgiansk Lobio
    Den italienska druvan sangiovese ger oftast friska och sträva viner med smak av körsbär och mandel. Den här smaken går med fördel att kombinera till en rätt med både sälta och djup. Något många associerar till kött. Men den georgianska böngrytan Lobio har precis de runda smaker vinet passar så bra till, och är även helt vegetarisk.
  3. Grenache och libanesisk Sfeeha
    Fruktbomben grenache är en druva med hög fruktsyra, vilket passar bra till en stadig maträtt som den libanesiska köttpajen Sfeeha. Pajerna görs ofta i små portionsbitar så denna rätt passar perfekt att bjuda på till minglet!
  4. Pinot Noir och Gado Gado
    Den finkänsliga och aromatiska druvan pinot noir möter gärna en frisk asiatisk sallad så som Gado Gado från Indonesien. Den vegetariska salladen är uppbyggd på ångkokta grönsaker, tofu, ägg och en fantastisk chili- och jordnötssås. Lika vacker som god.
Namnet Rosacker Rosacker Riesling Grand Cru 2018kommer från de vilda rosor som växer på vingården. Det här Grand Cru-vinet vecklar ut sig med samma finess, renhet och komplexitet som den vackra blomman. Ett vitalt och fint vin med en djup karaktär. Doften minner om lime, persika och aprikos med en aning vita blommor och honung. Smaken är slank och elegant med en spritsig friskhet. En riesling med lagringspotential!
 

Xperhotelsandtable: Detta vin har en friskhet och trevlig och len smak, Vi upplever vinet både som fylligt och med en citrustoner som är genomgående. Vinet provar vi och rekommendera till en gräddig fisksoppa. Addera gärna i soppa riktigt med dill och färska örter.

Castillo Garcia Ymas Blanco 2019
Verdejo är en typisk druvsort från Kastilien vars namn helt enkelt betyder ”grön”. Denna cuvée med sauvignon blanc är ett klart, torrt vin med en fin och pikant kryddig friskhet. Upplevelsen i gommen är mjuk och rund med fin viskositet. Det här vinet är den perfekta inledningen på en härlig kväll med tapas och tillbehör.

Xperhotelsandtable: Mycket spännande vin som har en friskhet som är trevlig. Vi upplever vinet ha en lättare kryddighet som framträder i avslutet. Vi provar vinet till charkbricka och mellanlagrade ostar och anser att kombinationen blir magisk.

Marqués de Sandoval Gran Reserva Sel. Aniversario 2014

Färgen skiftar från intensivt rubinrött till gnistrande körsbärsrött med antydan till orangefärgade skiftningar i kanten som vittnar om vinets drickmognad. Doften är intensiv, varm och elegant. Ur en mycket komplex struktur utvecklas aromer av svarta och röda vinbär samt mogna plommon, men även karamell, vanilj och mogna aromer av torkad frukt och örter. I gommen blir vinet med sin raffinerade textur fylligt och elegant. Frukten vilar i en sammetslen bädd av mogna och smidiga tanniner och avslutningen är varm med lång eftersmak där aromer av röda bär förenas med tonerna av vanilj och karamell. Ett vin som tillsammans med klassiker från exempelvis Rioja definitivt berikar Spaniens vinvärld.

Xperhotelsandtable:  Ett vin med totalt djup. Smaken är genomgående av mörka bär och klara tydliga körsbärstoner. Passar utmärkt till charkbrickan, och ostbrickan. Vi väljer att prova vinet till chark och rekommenderar kombinationen. Utmärkt vin att servera till kryddiga kötträtter också !

Luis Felipe Edwards FW Cabernet Sauvignon 2019
 
 
FWC – Favoritos Wines of Chile – är just de viner som familjen Edwards helst avnjuter själva. Tillsammans med vänner och vid många tillfällen! Det här kraftfulla, kryddiga vinet har pressats av cabernet sauvignon, som är Chiles viktigaste druva vid sidan av carmenère. Tanninerna är väl integrerade och förenas harmoniskt med aromer av plommon och andra mörka frukter, örter och choklad.

Xperhotelsandtable: Ett vin som bjuder på mörka tunga smaker. Vinter bottnar i smaken av choklad. Vinet upplevs kryddigt. Detta vin avsmakar vi tillsammans med en välkryddad  ryggbiff. Otroligt fin kombination! 

Luccarelli Montepulciano 2018
 
Ett nytt genidrag från en av de bästa vingårdarna i Italien: detta Montepulciano från Farnese doftar av vilda bär och körsbär, har en härlig volym, massor av frukt och fina tanniner. Ett vin som passar utmärkt med mat, inte är så tungt och vars underbara bouquet och smak nu är redo att avnjutas.

Xperhotelsandtable: Spännande vi men fin vaniljsmak och härlig djup smak av körsbär. Vi avsmakar vinet tillsammans med lagrade ostar. Mycket trevlig kombination och något vi rekommenderar.

Trône du Rhône 2019
 
Segertåget för vinerna från norra och södra Rhône går inte att stoppa och beundrarskaran växer ständigt runtom i världen. Boutinot har framställt ett vin som är mycket typiskt för södra Rhône, en klassisk cuvée av grenache och syrah. Mycket aromatisk doft, mjukt och lent i gommen med mycket frukt och lång eftersmak.

Xperhotelsandtable: Härligt fruktigt uttryck i denna butelj.Bra pris för en magnum. Vi njuter drycken tillsammans med lammkottleter, mycket fin kombination som gifter sig fint..

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.