Ostälskare se hit – Granarolo lanseras i Sverige

Vem kan motstå en riktig bra caprese, pizza med trådig mozzarella eller en pasta med oförskämt mycket Parmigiano Reggiano? Inte vi! Här är 5 himmelska italienska recept att njuta av i sommar, med osten i fokus. Granarolo är italiensk ost tillverkad i Italien enligt sann italiensk tradition.

Caprese – med silkeslen Mozzarella, tomater och basilika. Kanske världens godaste sallad. Perfekt nu i sommar när de svenska tomaterna smakar som mest.

Pizza – i Italien lägger man Mozzarella på pizza, punkt. Vi bjuder på en grön pizza bianca med späd svartkål, salladslök och blomkålsblommor – toppad med Mozzarella såklart.

Bruschetta – grillat bröd med lyxigt krämig Burrata, soltorkade tomater, pesto och timjan. Smakrik förrätt, men det är ju inte fel att göra en stor bruschetta till sig själv heller.

Gnocchi alla Romana – riktig ”comfort food” som ofta serveras som ”primo” i regionen Lazio. Får en fin sälta och krämighet av Parmigiano Reggiano. Här har vi adderat brynt salviasmör till – magiskt.

Tomatpasta – med ingredienser som du ofta har hemma är den här middagsräddaren lika enkel som god. Toppa med riven Quattrocento, en ny italiensk hårdost med fantastisk smakbild.

Granarolo

Granarolo är den största italienska mejerigruppen, det är ett kooperativ som ägs av 700 italienska mjölkbönder och det självklara valet för många Italienare. Nu kommer Granarolos ostar äntligen till Sverige. I sortimentet finns ostar som Mozzarella, Burrata, Parmigiano Reggiano, Grana Padano och Quattrocento. Både Granarolos Mozzarella och Quattrocento tillverkas med mikrobiellt ystenzym, vilket innebär att de kan ätas av laktovegetarianer.

Mozzarella

Granarolos Mozzarella är gjort av mikrobiellt ystenzym viket innebär att laktovegetarianer kan äta osten, Granarolos Buffelmozzarella och Burrata innehåller löpen. Inga konserveringsmedel.

 • –  Granarolo Mozzarella, 125 gram. Cirkapris: 16 kr.

 • –  Granarolo Mozzarella Mini, 125 gram. Cirkapris 19 kr.

 • –  Granarolo Mozzarella 3-pack, 300 gram. Cirkapris: 30 kr.

 • –  Granarolo Mozzarella Buffel PDO, 125 gram. Cirkapris: 23 kr.

 • –  Granarolo Mozzarella Burrata, 125 gram. Cirkapris: 30 kr.

  Övrig färskost

– Granarolo Mascarpone, 42%, 250 gram. Cirkapris: 30 kr.

Parmigiano Reggiano DOP

Kallas i Italien för ”Ostarnas Kung” – oumbärlig i Italiensk matlagning.

 • –  Granarolo Parmigiano Reggiano lagrad 12 månader, 150 gram. Cirkapris: 40-45 kr.

 • –  Granarolo Parmigiano Reggiano lagrad 24 månader, 500 gram. Cirkapris: 299/kg.

  Quattrocento

  En ost framtagen av Granarolo som också tillverkas uteslutande av mjölk från Granarolos egna mjölkbönder. Tillverkas med mikrobiellt ystenzym, kan ätas av laktovegetarianer.

 • –  Granarolo Quattrocento, lagrad minst 8 månader, 100 gram. Cirkapris: 25 kr.

 • –  Granarolo Quattrocento, lagrad minst 8 månader, 150 gram. Cirkapris: 37 kr.

  Grana Padano DOP

  En typisk italiensk hårdost och vid framställningen används enbart komjölk från gårdar i Padanadalen i norra Italien.

 • –  Granarolo Grana Padano DOP, lagrad minst 10 månader, 150 gram. Cirkapris 38 kr.

 • –  Granarolo Grana Padano DOP, lagrad minst 10 månader, 1 000 gram. Cirkapris 169/kg.

  Pecorino DOP

  Hård fårost med en pepprig och något salt smak.

– Granarolo Pecorino Romano DOP, lagrad minst 8 månader, 170 gram. Cirkapris: 45 kr.

Snacks

Görs av Granarolo Quattrocento, 11 månader lagrad hårdost gjord med mikrobiellt ystenzym vilket innebär att laktovegetarianer kan äta snacksen.

 • –  Granarolo Cheese Snack, knapriga bitar av lagrad Quattrocento, 24 gram. Cirkapris 18 kr.

 • –  Granarolo Cheese Snack Tryffel, knapriga bitar av lagrad Quattrocento, 24 gram. Cirkapris: 18 kr.

 • –  Granarolo Cheese Snack Rosmarin, knapriga bitar av lagrad Quattrocento, 24 gram. Cirkapris: 18 kr.

Ostskola – italienska ostar

Mozzarella

En italiensk färskost av ko- eller buffelmjölk. Buffelmozzarella DOP har anor från medeltiden och ska vara gjord av mjölk från bufflar i södra Italien för att räknas som äkta. I dag är mozzarella av komjölk lika vanlig, vilken du väljer är en smaksak. Granarolos mozzarella görs av komjölk, salt och mikrobiellt ystenzym, vilket betyder att laktovegetarianer kan äta osten. Buffelmozzarellan görs av mjölk, vassle, salt och löpe.

Burrata

En specialitet från Apulien i södra Italien med anor från 1920-talet. Burratan görs av ko- eller buffelmjölk, den har ett skal av mozzarella och är fylld med en mild, krämig blandning av mozzarella och grädde. Ingredienser: komjölk, salt och löpe.

Parmigiano Reggiano DOP

Vid produktionen används enbart mjölk från ett område som omfattar provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (till vänster om floden Reno) samt Mantova (till höger om floden Po). Parmigiano Reggiano, oavsett om den säljs i hel bit eller riven, måste förpackas inom ursprungsområdet så att kvalitet, spårbarhet och kontroll kan garanteras. Ingredienser: mjölk, salt, löpe. DOP är på svenska SUB som betyder skyddad ursprungsbeteckning.

Quattrocento

En ny italiensk hårdost som passar lika bra i matlagningen som på ostbricka, egenskaperna påminner om Parmigiano Reggiano. Det är en unik ”Italian farm to fork cheese” utvecklad av Granarolo som enbart tillverkas av mjölk från Garanolos egna gårdar. Quattrocento lagras i minst åtta månader för att uppnå en fyllig och aromatisk smak med fin konsistens. Ingredienser: mjölk, salt och mikrobiellt ystenzym – vilket innebär att osten kan ätas av laktovegetarianer.

Grana Padano DOP

Grana Padano DOP är en typisk italiensk hårdost och vid framställningen används enbart komjölk från gårdar i Padanadalen i norra Italien. Ingredienser: mjölk, salt, löpe, konserveringsmedel lysozym av ägg.

Pecorino DOP

En italiensk hårdost med tusenårig historia som finns i mängder varianter, lagringar och smaksättningar. Vid framställningen används enbart fårmjölk från hjordar på Sardinien, i Lazio och i provinsen Grosseto. Detta för att säkerställa strikt kontroll och garanterad kvalitet. Används ofta istället för Parmigiano Reggiano i södra Italien. Ingredienser: fårmjölk, salt, löpe.

– Italiensk ost är stort här i Sverige, det används i var mans kök och många värdesätter den tradition och kvalitet som kännetecknar äkta italienskt osthantverk. Håll med om att det är svårt att motstå en riktigt krämig Mozzarella, och att en bit Parmigiano Reggiano kan förvandla vilken vardagsmiddag som helst, säger Luca Tonin, vd Granarolo Nordic.

Mozzarella – tomat – basilika – olivolja

Caprese är en italiensk klassiker som aldrig går ur tiden, kanske är det väldens godaste och enklaste sallad. Du tillagar den på några minuter och behöver inga avancerade redskap. Lika god som en enkel sommarlunch eller som en liten rätt att starta måltiden med året runt.

Tillagning: 5 minuter Ingredienser: 4 personer

– 250 g Granarolo Mozzarella (2 paket)
– 500 g tomater i blandad storlek och färg, gärna ekologiska som smakar mycket mer – 1 kruka färsk basilika
– Extra Virgin olivolja
– Flingsalt och svartpeppar

Skölj och dela tomaterna, det är inte så noga hur det blir – faktiskt bara trevligt om de har olika form och några råkar slinka med hela. Lägg på ett serveringsfat, riv isär mozzarellan i några få stora bitar och placera på tomaterna. Lägg ut kvistar eller större blad av basilika. Ringa över en god olivolja och avsluta med flingsalt och nymald svartpeppar. Färdigt.

Grön Pizza Bianca med Mozzarella

Vad är mer italienskt än pizza? Vad är godare än en riktigt bra mozzarella på pizzan? Inget. Här har vi valt att göra en pizza bianca med crème fraiche istället för tomatsås och rikligt med goda grönsaker i stora bitar för smak och textur. I Sverige är det nästan obligatoriskt med pizzasallad till pizzan, men det är en svensk företeelse och nu är vi (i varje fall mentalt) i Italien så vi serverar rucola till vår.

Tillagning: 30 minuter Ingredienser: 1 pizza

– 1 färdig pizzadeg
– 2 dl crème fraiche
– 8 späda blad svartkål
– 1 knippe salladslök
– 1 ask blomkålsblommor (går också bra med vanlig blomkål som du skivar tunt) – 250 g Granarolo Mozzarella (2 paket)
– Extra Virgin olivolja
– Flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Fräs hela svartkålsblad, salladslök och blomkålsblommor i lite olja några minuter så att de blir mjuka. Låt vila medan du lägger ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på generöst med crème fraiche, lägg på de redan stekta grönsakerna och toppa med skivad mozzarella. Grädda i ugnen 8-10 minuter tills botten är helt genomgräddad och pizzan fått fin färg. Avsluta med lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.

Burrata bruschetta

Med få, riktigt bra ingredienser kommer du långt i köket. Här har du en magisk bruschetta som du gör klart på fem minuter, perfekt till minglet, förrätten eller en lätt middag på tu man hand. Självklart tar det lite längre tid om du bakar ditt bröd själv och gör din egen pesto. Tips är i så fall att förbereda det tidigare på dagen. Vi köper bröd och pesto och toppar med rikligt av den krämiga burratan.

Tillagning: 15 minuter Ingredienser: 4 personer

– 8 skivor bröd, gärna levain
– 250 g Granarolo Burrata (2 paket) – 8 soltorkade tomater i olja
– 4 msk pesto
– 2 msk g pinjenötter
– Färsk timjan
– Flingsalt och svartpeppar

Skär brödet i skivor och rosta det några minuter på båda sidorna i en stekpanna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna (vakta noga, de bränns lätt). Skär tomaterna i mindre bitar. Bred pesto på brödet, lägg på soltorkad tomat och burrata som du river i mindre bitar. Strö över pinjenötter och några kvistar timjan. Avsluta med lite flingsalt och några drag med pepparkvarnen.

Xperhotelsandtable rekommenderar ostarna

Xperhotelsandtable rekommenderar ostarna med följande ord.

Här är en serie ostar som imponerar stort på oss. Hårdostarna har mycket fin konsistens, smakrika och goda. Vi upplever inte ostarna stickiga eller “överlagrade” 

Här är perfektionen i en förpackning! Det är svårt att säga vilken som blir favorit då alla är mycket välsmakande. Vi rekommenderar att du köper alla tre, Prova gärna strö ost över pasta, vilket vi gjorde med alla hårdostarna och det blev otrolig gott. 

De mjuka ostarna är silkeslena i konsistens och väldigt trevliga i smak. Syrligheten ligger på en lågnivå och friskheten i ostarna är exemplariskt. Gaffeln delar ostar perfekt och osten smälter i munnen. Detta är en favorit för oss och fortsättningsvis kommer denna finnas med på vår dukning när vi plockar fram ostbrickan. 

*** Tips jättegott att hyvla den “röda” hårdostenöver färsk gravd lax…

Xperhotelsandtable tilldelar ostserien 10X av 10X

Granarolo är den största Italienska mejerigruppen. I sortimentet finns ett stort antal färska ostar som Mozzarella och Burrata, och hårdostar som Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino och Quattrocento. Granarolos Mozzarella och Quattrocento görs med mikrobiellt ystenzym och kan ätas av laktovegetarianer. Företagets historia sträcker sig ända tillbaks till 1957 och det ägs av 700 mjölkbönder som alla sätter stort värde i att bevara den italienska traditionen och hantverket. När du väljer Granarolo väljer du Italien; äkta italienska produkter. @granarolonordic

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.