Annons
Annons

Grönt och grillat med Västerbottensost®

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Det är sommar och grönskan är i full blom. En tid att njuta av på många sätt och kanske framförallt en tid för goda middagar. Sommaren bjuder på många fina primörer och gröna råvaror, och kanske det bästa av allt är att de finns lokalt nära dig. En perfekt smaksättare till gröna rätter och ett säkert kort för en lyckad smakupplevelse är Västerbottensost®. Med sin sälta lyfter den sötman i grönsakerna och genom grillningen skapas en ytterligare smakdimension. 

Här kommer en  en fräsch sommarmeny med många gröna och sköna rätter tillsammans med smaken av Västerbottensost®. Vad sägs om grillad spetskål, sommarens primörer med en smält ostsås gjord på Västerbottensost®, eller varför inte grillade jordgubbar med hemlagad kolasås med sälta av Västerbottensost®?

Så tänd grillen, ta något svalt och gott att dricka och låt Västerbottensost® sätta smak på din middag. Smaklig måltid!

Grillad spetskål med

4 portioner

4 st mindre spetskål eller färsk sommarvitkål
Olivolja, till pensling

Dressing med mynta och Västerbottensost®
2 dl olivolja
100 g Västerbottensost,® riven
1 dl hackad mynta
1 msk hackad timjan
0,5 dl hackade hasselnötter eller pinjenötter
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Häll olivoljan i en skål, blanda ner Västerbottensost,® örter och nötter och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Dela spetskålen längsmed till två halvor. Pensla med lite olja runt om. Grilla kålen över direkt glöd tills den fått fin färg. Flytta över till indirekt värme och fortsätt grilla ca 10–15 min tills den mjuknat men fortfarande har spänst kvar.
Lägg kålen på ett fat och ringla över dressingen då kålen är varm så att osten smälter. Servera genast.

Grillade primörer med mustig smältostsås på

Gör så här

Smältost-sås:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under vispning. Tillsätt mjölken och vispa i osten när det börjar koka. Medan det sjuder, finhacka chili, vitlök och salladslök. Tillsätt övriga ingredienser och servera varm. Tillsätt mer mjölk om såsen blir för tjock.

Primörer:
Pensla primörerna med olja och grilla på hög värme.

Servera primörerna till smältosten med hackad koriander och pressad lime.

Primörer

4 st sparrisar
4 st nyskördade morötter
1 msk olja
1 kruka koriander
1 st lime
Salt

Smältost-sås

1 msk smör
1 msk mjöl
1 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl Västerbottensost
1/4 st jalapeño
1/4 st röd chilipeppar
1/2 st vitlök
1 msk tomatpuré
1 st salladslök

Helgrillad blomkål

1 st/ca 800 g blomkålshuvud
75 g rumsvarmt smör
1 st citron
1 dl riven Västerbottensost
Salt

Grillad citron

2 st citroner

Hummus

1 st pressad vitlök
2 dl riven Västerbottensost
1/2 tsk vit tryffelolja
1 burk/400 g konserverade kikärtor
3 msk rapsolja
1 msk citronsaft

Helgrillad blomkål med hummus på

Gör så här

Helgrillad blomkål:
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra in blomkålshuvudet, skölj och zesta citronens gula skal ovanpå och salta. Grilla blomkålen mitt i ugnen i ca 15 minuter så den får en ljusbrun färg, sänk sedan till 125 grader och låt stå i ca 30–40 minuter (tills du kan sticka igenom en kniv i roten från undersidan). Ta ut blomkålen och strö över riven Västerbottensost, höj temperaturen till 200 grader och grädda i ugn tills osten har smält, ca 5 minuter. Alternativt grillar du blomkålshuvudet på indirekt grillning ungefär lika länge. Dela under tiden citronen på mitten och grilla den utan fett i en stekpanna/grillen på hög värme tills den fått färg, ca 2 minuter.

Hummus:
Mixa alla ingredienser med stavmixer. För en lösare hummus tillsätt mer vatten.

Pizza Bianca med

GÖR SÅ HÄR:

Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vattnet. Rör ner socker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och vetemjöl lite i taget och knåda degen tills den är elastisk, i maskin eller för hand. Strö över lite vetemjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Dela degen i fyra och kavla ut tunt på ett mjölat bakbord.

Rör ihop ostcrèmen och bred ett jämnt lager över pizzorna. Ringla över olivolja, strö på salt och peppra. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 5 minuter. Ta ut pizzan och toppa med löjrom, rödlök, dill, crème fraiche, kapris och smulad Västerbottensost. Till sist, riv över lite citronskal.

Det här underbart goda receptet på löjromspizza med Västerbottensost® är både enkel, är snabblagad och smakar ljuvligt. Pizza bianca är en pizza utan tomatsås och är ett fantastiskt gott alternativ till vanlig pizza. Tillsammans med löjrom, underbart god ostcréme och väldoftande dill blir denna pizza en garanterad succé!

Har du en färdigköpt deg så går det såklart lika bra. Hoppa bara över det momentet i det här receptet.

Ugnstemperatur 250 grader

DEG

15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
6 dl durumvete
5 dl vetemjöl special

OSTCRÈME

2 1⁄2 dl crème fraiche
eller mascarponeost
2 dl Västerbottensost®, riven
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

TOPPING

150 g löjrom (stenbitsrom går också bra)
1 rödlök, finhackad
1 dl dill
1 dl crème fraiche
1 dl Västerbottensost®, riven
Ca 1⁄2 citron, finrivet skal
4 msk kapris

Spett

8 st färska jordgubbar
4 st små svenska äpplen
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja

Saltrostade mandlar

1 dl mandel
2 msk salt
2 dl vatten

Kolasås

25 g smör
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1/2 dl riven Västerbottensost

Vaniljglass

Vaniljglass till servering

Grillat fruktspett med mustig kolasås och

Gör så här

Kolasås:
Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.

Saltrostade mandlar:
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).

Fruktspett:
Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset.
Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja.
Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.

Servering:
Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.

Spetskål

Vi på Xperhotelsandtable har provat alla recepten och skulle verkligen vilja rekommendera dessa rätter med Västerbottenost. Spetskålen, den rätten får en mycket fin friskhet och osten ger den varma kålen en riktigt fin sälta. Vi vill tipsa om att låt gärna osten smälta och grilla på den rejält. Både kålen och osten blir bara godare och godare…

Sås

Smält-ostsåsen är helt enastående god. Både hetta och  härlig smak. Helt underbart att dippa grönsaker i. Men ett tips – Underbar god att “hälla” över dina nygrillade hamburgare. Önskar du en tjockare sås, i med mer ost bara….Och hettan styr du med chilin.

Blomkål

Alltså blomkålen med Västerbotten ost är verkligen lyxigt!. Vi upplever att blomkålssmaken och Västerbottenosten i kombination lyfter till helt oanade höjder. 

Detta är helt underbart att äta precis som den är eller som tilltugg/ tillbehör till kött, kyckling eller grillspett.

Pizza

Pizza med Västerbottenost är enligt oss en pizza där man unnar sig lyx , gott och som passar perfekt till festen. Denna pizza med denna Creme och med löjrom är så lyxig och god. Passar som förrätt och som tilltugg på kvällen till något bubbligt i glaset.

Jordgubbar

Först tänkte vi,  Kolasås är svårt att göra, Men nej, denna är enkelt och snabb att göra. Och de andra vi tänkte var. Ost och jordgubbar samt kolasås, Kan detta bli gott. Men hallååååå…..Detta blev vår absoluta favorit! Detta är en dessert som har allt. Sött, salt bra struktur..Mums, du måste prova denna nästa gång du har grillen igång!

Xperhotelsandtable tilldelar recepten med Västerbottenost 10X av 10X

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 422 lokala bönder varav 354 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.