Goda drycker från Carlsberg redo för julen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Ett av de första bryggerierna i Sverige som började producera julöl var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv, inte minst med Falcon Julbrygd som framställs efter ett anrikt recept från 1898.

En annan juldryck med stolta anor är julmusten som lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet. Julmusten blev snabbt en succé och varje år konsumerar svenskarna över 30 miljoner liter julmust. Apotekarnes Julmust är mångas favorit och står för över 70 procent av den totala försäljningen.

För den som vill ha en lite vuxnare och mindre söt julmust, finns sedan förra året Apotekarnes Bryggarmust som är en blandning av julmust och alkoholfritt julöl. Inför julen 2019 lanserades även Apotekarnes Vintermust, vilket inledningsvis ledde till kraftiga reaktioner eftersom en del trodde att den skulle ersätta den vanliga julmusten.

– När krutröken väl hade lagt sig, var det många som uppskattade Vintermustens mörkare karaktär med toner av kaffe och mörk choklad. Vintermusten ersätter den tidigare Årsmusten och innehåller 20 procent mindre socker än den vanliga julmusten, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

På Carlsberg Sveriges alkoholfria julmeny finns även två härliga öl: Falcon Vinterbrygd med toner av choklad, kaffe och torkade frukter och Eriksberg Hovmästarlager som var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget, då under namnet Eriksbergs Julbordslager.

Från Nya Carnegiebryggeriet kommer nyheten Pomander IPA som är bryggd med skal från apelsin och pomerans. Med en lite mörkare och kraftigare maltkropp balanserar den julens smaker utmärkt.

– För oss på Carlsberg Sverige innebär julen att föra en stolt bryggartradition vidare. Julöl och julmust är en lika självklar del på julbordet som skinkan och sillen och det känns alltid lite högtidligt att presentera årets juldrycker, säger Henric Byström.

Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 2 november.

Eriksberg Julöl Kring varje gott julbord möts generationer och stolta traditioner. Till det har vi bryggt ett mörkt och smakrikt julöl där julens smaker möts i en dans. Kavring, tobak, russin, kryddor, choklad och pomerans. Eriksberg Julöl är bryggt enligt gammal bryggartradition och finns som starköl. Alkoholhalt 5,6 %. Pris på Systembolaget för 50 cl, 18,50 kr. 

Omdöme: Mycket gott öl som vi väljer att avmaska till revbenssjällen vilket är en supertrevlig kombination. Vi provar även drycken till nötter, jättegott

Eriksberg Vintersaga Med tre sorters malt och örtig humle börjar vår vintersaga, och i ljuset av gemenskapen träder aromerna fram. Knäckiga toner och inslag av choklad som avrundas med nyanser av apelsin. Eriksberg Vintersaga är ett mörkare öl för vinterns goda historier och finns som starköl. Alkoholhalt 4,5 %. Pris på Systembolaget för 33 cl, 14,90 kr.

Omdöme: Detta öl är mycket gott. Vi fullkomligt älskar den “knäckiga”ton som återfinns i detta öl. Ölet passar till många rätter på julbordet. Men vi fastnar för kombinationen av ölet mot sältan i skinka. Testa !

Eriksberg Hovmästarlager var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget och lanserades julen 2014, då under namnet Eriksbergs Julbordslager. Efter ett överväldigande mottagande lanserades den som Hovmästarlager i det fasta sortimentet. Det är ett lite mörkare alkoholfritt lageröl med fyllig smak och blommiga och citrusaktiga toner. Pris på Systembolaget för 33 cl, 11,90 kronor.

Omdöme: Detta öl fångar vårt öga pga av den genuina fina smak ölen innehar. Detta är ett öl som du absolut ska kombinationer med chark och gärna lite kryddiga inslag från julbordet. Vi provar till lite hetta korvar, vilket är ett ypperlig fin kombination. Jättetrevlig att ölen är alkofritt så även den bilburne kan njuta goda droppar av hög kvalitet på julaftonen.

Falcon Julbrygd är ett smakrikt öl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och en fyllig smak av rostad malt. Falcon Julbrygd är ett av Sveriges populäraste julöl och bryggdes första gången julen 1898, med samma originalrecept som idag. Falcon Julbrygd finns både som starköl (5,2 %) och folköl (3,5 %). Pris på Systembolaget för 33 cl, 12,90 kr. Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,90 kr

Omdöme: Detta öl för oss är med en genuin gammaldags känsla. Ölet har en rund ton med ligger väldigt högt och tydligt med sin beska. Ölet passar bra till köttbullarna och till korv på julbordet. Vi tror även att en del njuter ölen till mörkare choklad från dessertbordet.

Falcons Julmumma passar utmärkt som aperitif före julbordet eller som ett alternativ till öl, glögg eller julmust. Den bryggs efter bryggarfamiljen Skantzes recept med rostad malt som ger en mörkbrun färg och en rund och fyllig kropp med mild beska i eftersmaken. Den hemliga blandningen av julkryddor ger en härlig doft och smakupplevelse.
Alkoholhalt: 5,2 %. Pris på Systembolaget för 50 cl 18,90 kr.

Omdöme: Detta öl är fantastiskt gott. Vi anser att ölet fungerar utmärkt till laxen och maten på julbordet som bär en viss fräschör. Detta är ett mycket enkelt öl att tycka om.

Pripps Julöl är en elegant wiener med en rubinröd lyster. Det är inte lika tungt som många andra julöl utan erbjuder en lättare smakupplevelse som passar utmärkt till det moderna julbordets blandade smaker, men också som sällskapsdryck.
Alkoholhalt 5,0 %. Pris på Systembolaget för 50 cl 5,0 %, 15,90 kr

Omdöme: Fint och gott öl! Vi tycker absolut denna dryck är en dryck som passar genomgående till julmaten. Vi vill tipsa om att prova och kombinera gärna drycken till grönsakerna på julbordet. Väldigt gott till sparrisomeletten och omeletten med svampstuvning

Jacobsen Naked Christmas Ale är mycket smakrikt och doftar av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits. Fin kvalitet med en tydlig julkänsla.
Alkoholhalt 7,5 %
Pris på Systembolaget för 75 cl, 59,90 kr

Omdöme: Mycket smakrikt öl som bjuder på sötma och en rund fin ton. Vi tipsar om att ölet passar fint till kyckling och fisk från julbordet och självklat val till desserten och dessertbordet.

Pomander IPA är en Red IPA inspirerad av pomanders (apelsiner med nejlikor) och bryggd med skal från apelsin och pomerans. Med en lite mörkare och kraftigare maltkropp balanserar den julens smaker utmärkt och med sin kryddiga och lätta citrusarom är Pomander IPA en uppfriskande nyhet på julbordet. Pris på Systembolaget 27,90 kr

Omdöme. Spännande öl med tryck i sina smaker. Detta är ett öl som tar plats och som älskar att möta upp kraftfulla smaker. Vi gillar ölen och provar de mot kovar, skinka och laxen. Fungera fint i alla dess kombinationer.

Carnegie Porter har en särställning i svensk ölkultur och uppmärksammas ofta av ölälskare både i Sverige och utomlands. Carnegie Porter har en mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe. Alkoholhalt 5,5 %. Pris på Systembolaget för 33 cl 17,90 kr

Omdöme: Detta öl passar precis som det är själv i ett glas. Men bjud ett glass av ölet till  choklad, nötter och söta desserter, kommer uppskattas.

Xide Winter är ett fräscht alternativ till julens drinkar och den klassiska glöggen. Den har en härlig smak av apelsin och kryddnejlika. En riktig pomander till julen.
Pris på Systembolaget för 27,5 cl, 16,30 kr

Omdöme: Spännande dryck som du själv väljer att just ha som “drinkinslag” eller som dryck till julmaten. Rikligt med julkänsla i denna butelj

Falcon Vinterbrygd är en alkoholfri vinteröl med toner av choklad, kaffe och torkade frukter som passar utmärkt till vinterns mustiga grytor och julbordets salta smaker eller i sin enkelhet som trevlig sällskapsdryck. Till försäljning i matbutiker för cirka 9,90 kr för 33 cl.

Omdöme: Mycket gott öl som passar utmärkt till flertalet rätter på julbordet. Vi anser att detta öl ett perfekt att njuta till dessertbordet. Då ölet upplevs som fruktigt och söt så provar vi detta till både ris ala malta och till nötter och nötkaka. mycket god kominbation 

Julmuster till julmaten

Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen. Totalt konsumeras över 30 miljoner liter julmust under julen och för många svenskar är Apotekarnes Julmust en minst lika viktig del på julbordet som julskinkan eller sillen. Julmusten har vissa likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Till

 

page3image11905152

Apotekarnes Julmust Sockerfri är den sockerfria varianten av Apotekarnes klassiska julmust. Till försäljning i matbutiker för cirka 4,90 kr för 33 cl

page3image11906880

Apotekarnes Bryggarmust är en blandning den klassiska julmusten och alkoholfri julöl. Passar perfekt för de som vill ha ett mer vuxet alkoholfritt alternativ med mindre sötma, till julmaten.

page3image11906304
page3image11907072Apotekarnes Vintermust har toner av kaffe och mörk choklad som ger musten en mörkare karaktär. Vintermust har 20% mindre socker än den klassiska julmusten.
page3image11904768

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.