Annons
Annons

Falanghina Del Sannio, Frizzante Rosé & Barbera D’asti Superiore – Viner att räkna in i sensommarens härliga kvällar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Falanghina del Sannio – Janare Senete Ibland så är det svårt att hålla inne förtjusningen när jag provar vissa viner på vinmässor. Jag vill liksom inte avslöja min avsikt omgiven av konkurrenter. Men när jag var provade Falanghina med några av Kampaniens bästa producenter var det omöjligt. Jag försökte le lite ointresserat men Luigi på andra sidan bordet tog det direkt. Han garvade och sa, I know. På den vägen är det och nu hoppas jag att alla svenskar ska få njuta en Falanghina från La Guardiense. Kooperativets druvor växer på 300-400 meters höjd i kalkstens och lerjordar. Druvorna till Janare Senete är gårdarnas finaste och selekteras för hand till detta vin. De gör flera andra viner på Falanghina men här är de de bästa positionerna och finaste klasarna som får vara med. Vinet jäser i ståltank under kontrollerad temperatur. Efter filtrering tappas vinet på flaska.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Otroligt välbalanserat vin med fantastisk smakpalett. Vi upplever vinet som fylligt och bestämt. Här präglas vinet av dess fin örtighet. 

Vinet har en fin touch av passionsfrukt och frisk avslut som härleder tanken till gula äpplen. Vi väljer att temperar vinet till 9 grader, ett gradantal som vi anser att vinets smakpalett får briljera vid. 

Vi avsmakar vinet till en lättare pastarätt där vi har låtit sältan framtonas då vinet möter upp sälta elegant. 

Detta vin är perfekt att njuta på balkongen en sensommarkväll med trevligt sällskap och lättare maträtter, gärna pasta som grund. Toppa gärna med pesto eller något med sälta…

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X

Barbera d’Asti Superiore Barbera d’Asti Superiore årgång 2015 från Cascina Vigna, Sveriges tredje bästa rödvin i sin prisklass 2019. Detta är Barbera när den är som allra bäst och inget annat vin på druvan Barbera placerade sig i Vinordic 2019. Med lågt skördeuttag och druvorna växande på bästa läge längs sluttningarna på berget Bricco Lú har Stefano Gozzelino på Cascina Vigna fått fram en toppklass Barbera d’Asti Superiore. Vinet är gjort på 100% Barbera. Många av vinstockarna är upp till 50 år gamla och druvorna handplockas i de branta sluttningarna. Efter en noggrant övervakad jäsning lagras 15 månader på 225 liters franska ekfat. Flera av ekfaten är från vingårdens början och är över 100 år gamla. Det ger en ytterligare karaktär till de redan fantastiska vinet.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Wow vilken vin. Här är ett lyxigt vin som har en djup smak och fyllig karaktär  och domineras av smaken av röda mörka bär. Vi upplever toner av både svarta vinbär och björnbär på höjden och avslutet präglas av en fin och härlig kryddighet som är fint lätt pepprigt. Vi väljer att temperera vinet till 19 grader. Ett gradantal som verkligen låter vinet få briljera. Notera gärna att vinet har ett rundare uttryck på höjden som är fantastiskt att uppleva.  

Detta vin är verkligen, Amazing!

Vi väljer att avsmaka vinet till en lyxigare variant på hamburgare, Extremet gott och en upplevelse att få, äntligen ett riktigt fint och lyxig vin till en lyxig-burgare

Xperhotelsantdable tilldelar vinet 10X av 10X

Frizzante Rosé är ett lätt bubblande rosé på druvan Pinot Nero(Pinot Noir). Skaparen av detta högst personliga vin är Silvio på Ca´de Lion i Canelli. Druvorna växer i kalkrik lera vilket tillsammans med de små bubblorna skapar en frisk känsla. Frizzante har 2,5 bars tryck i flaskan medan en vanlig spumante ligger någonstans runt 5 bar. Du behöver därför en korkskruv för att öppna din flaska Frizzante Rosé.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord:

Mycket spännande rosé som har precis allt de där man önskar av ett kvalitets vin. Här upplever vi vinet som fruktigt och bärigt. På höjden bjuder vinet på fina toner av sommars jordgubbe och en lätt touch av apelsin och melon. Avslutet för tankarna till citrus och det är ett härlig och frisk avslut på vinet.

Vi väljer att servera vinet vid 10 grader, ett bra gradantal för detta vinet anser vi. 

Detta är också ett vin som passar flertalet rätter. Vi väljer att prova vinet till en wok där vi har valt att lägga som bas skaldjur och grillad vit fisk.

Om du önskar ett rosévin som är elegant, smakrikt och fungerar som sällskapsvin och till många olika fiskrätter, rekommenderar i varmt att ni provar detta spännande rosévin

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.