”Om du skruvar, så muttrar jag”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

För en vecka sedan fick vi lite mer ”frihet” här i Frankrike, här i PACA (Provence Alpes Côte d´Azur), kan vi gå utan den lapp/app som vi har behövt fylla i vid varje utevistelse och vi får åka 100 km från bostaden. Affärerna började så smått öppna och jag var förstås nyfiken på den stad jag inte flanerat i på två månader. Men först besök hos Frissan Lotta i La Colle sur Loup. Livet ter sig lättare utan vintermössa och som vanligt gjorde hon underverk. Det kändes verkligen som ”en bal på slottet” när jag var klar. Märktes även på Maken, som även han fick en lätt huvudrecond. 
Lite rakare rygg, lite piggare gång…….och som en god vän säger: Lite stil skadar aldrig. Med tanke på det skulle jag förstås matcha det smurf-blå munskyddet med en lämplig outfit när jag, som Skalman, stack fram huvudet och vände stegen mot stan.

Min 80-talsdress i siden med city-shorts och kortärmad blus med rejäla axelvaddar, är modern igen, och passar tack vare midjeresår och bredd över axlarna. Den är nästan smurf-blå.
Jag kunde inte motstå impulsen att gå in på Lafayette då skyltfönstren annonserade REA. Innanför dörrarna stod en vakt, som såg till att masken var på, händerna med handskar, spritande och ”räknade” antalet kunder/besökare. Vad jag inte räknade med var den smått klaustrofobiska känslan masken gav, att det blev varmt och fuktigt där innanför, glasögonen immade igen och det lilla smink jag hade, rann i rännilar längs ansiktet. Fem minuter senare var jag ute igen. Det blev inga inköp.
Men det gav mig en ”liten lektion i medmänsklighet” och tankarna gick till min väninna, Fröken Lisa, intensivvårdssjuksköterska, som jobbar 12,5 timmar i sträck med en mundering långt mer avancerad än mitt lilla munskydd.
Inpackade i plast från topp till tå gör all vårdpersonal ett jättejobb; vilka kämpar! Det är lätt att ”glömma bort” de som inte syns; lab-personal, lokalvårdare, de som ser till att förråden är fyllda, de som delar ut mat, de som steriliserar, ambulanspersonal…….Det är ett stort urverk där varenda kugge ska fungera!
Måtte detta elände snart vara över!
Men jag är alldeles övertygad om att det även kommer gott ur detta. Att man ser annorlunda på det man tidigare tagit för givet, att man ”tvistar till” livet lite med mottot ”Om du skruvar, så muttrar jag”😉!

En alldeles förträfflig god sås från Baskien, gränslandet mellan Spanien och Frankrike, innersta delen av Biscayabukten,  heter Xipister, uttalas ungefär ”chippister”.
Den lyfter allt grillat till nya höjder, men funkar lika bra att ugnsbaka grönsaker i.
Ha en flaska stående, häll den på grillad fisk, kyckling eller som grillmarinad.
1,5 dl olivolja
3 dl cidervinäger
1 hel färsk chili
1 msk kapris
2 klyftor vitlök
1 torkat lagerblad
1 kvist färsk rosmarin
1 msk torkad timjan
Skalet från 1 citron.

1. Lägg alla ingredienser i en ren flaska eller burk, på med locket.
2. Skaka ordentligt och ställ svalt en vecka.
3. Klart!
Vi brukar ha några på gång; när den ena är slut finns alltid en till på lut.

Just nu +26, sol – härligt! Men besväras av en stor längtan efter familj och vänner i Sverige och annorstädes. Gudskelov för Skype, messenger och andra nymodigheter❣️
Det blev inte som vi tänkt, men bra ändå!

Kerstin

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.