Maken jobbade på, jag fick en ny stad att gå vilse i

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Planet till Bangkok skulle just taxa ut då vi fick besked om att ”något” var fel och samtliga passagerare ombads lämna planet och gå tillbaka in på terminalen.  Väntan på besked blev lång, och det slutade med att jag, och många med mig, fick övernatta på Arlanda, vänta på vidare besked. 

Då träffade jag Greta. Hon skulle träffa sin man, som var i utlandstjänst ”långt bort”,  jag skulle till Maken som då jobbade i Myanmar/Burma. Vi skulle båda vara borta en längre tid så för oss spelade en dag mer eller mindre inte någon roll. Greta och jag fann varandra på en gång, och vi bestämde oss för att äta middag tillsammans. Det blev en helkväll med mycket skratt och gott prat, och det kändes precis som om vi alltid hade känt varandra. Det är ju så med vissa människor. Efter det har vi hållit kontakten.

Tidigt nästa morgon boardade jag än en gång för Bangkok, denna gång med lyckat resultat. I Bangkok blev det språngmarsch till planet med destination Yangon/Rangoon.

Tog en taxi till hotellet där Maken bodde. Taxin var en Toyota med dålig fjädring; slängdes hit och dit, det gungade rejält och det gick undan som vore det ett rally. Det var hett i bilen. Jag mådde tjyvtjockt. Chauffören saktade in och öppnade rutan, som om han hade känt på sig att det behövdes. Men han började spotta. Spotta blod! Men, herregud, inte det också! Var han sjuk? Mötte hans tandlösa leende i backspegeln, han sa; no worry. 

Men för tusan, det är klart att jag ”worry”!  Efter en, vad jag tyckte, evighets lång resa kom jag fram. Rummet var stort, svalt och skönt. En lisa för en trött själ som redan på ankomstdagen blivit utsatt för så mycket. 

När Maken kom hem hade jag hämtat mig från mina umbäranden och berättade om taxi-resan. Han skrattade. Skrattade! Hur vågade han? Här hade jag lekt med döden i en mycket gammal och oduglig taxi, med en dödssjuk chaufför!

När han hämtat sig, berättade han att här tuggas det betel, det är som en drog, och man spottar ”rött” av det. Så nu vet jag det!

Maken jobbade på, jag fick en ny stad att gå vilse i.

Nästa dag gick jag till Shwedagon, en stupa som ligger på en kulle och med sin 100 m höga spira syns över hela stan.

På ena trottoaren gick rätt många människor, på andra sidan, ingen. Jag tog mig över till andra sidan, gick i min egen takt och alldeles själv. Folk på andra trottoaren pekade uppåt och skrattade. Jag fick förstås för mig att det var min längd, min hudfärg och mitt hår, som roade. Med mina 172 cm är jag inte särskilt lång, men där var jag huvudet längre än de flesta. Då, mitt framför ögonen, bara några cm från mig, ramlade en cocosnöt ner! Jag gick under cocospalmer! Jag vågar inte ens tänka ”en sekund” där. Det hade varit förödande. Med hjärtat i halsgropen tog jag mig över till andra trottoaren.

Utanför stupan tillverkades vackra blomprydnader att köpa och ta med in. Jag satte mig ner, och några av damerna visade hantverket, så vackert, och jag fick även prova på. Under tiden hade det samlats mödrar med barn runt om mig. De ville ”ta på” – ta på min hud, mitt hår – några hade aldrig sett en västerlänning. Barn lämnades över att sitta i mitt knä, vila på min arm, och jag blev till och med erbjuden att ta en liten jänta med mig hem! Som gåva. Den finaste gåvan! Jag lyckade avvärja den tösens osäkra framtid och tog mig så in i stupan. Jag fick köpa mig ett bar ”longhis”, en sorts beklädnad som är ett ”måste” i religiösa sammanhang, och när man beträder helig mark.

Iklädd detta ovanpå mina vanliga kläder, såg jag ut som en vandrande Michelin-gubbe, modell ”inte-så-vansinnigt-tjock”, och njöt verkligen av det vackra.

Den enorma stupan är helt förgylld, enligt uppgift är den nedre delen täckt med 8 688 guldplatsen och det övre av ytterligare 13 153 plåtar. I toppen finns 4 531 (eller 5 438) diamanter infattade, den största vägen 72 (eller 76) carat – tillsammans med 2 317 rubiner, safirer och andra ädelstenar. På spiran finns 1 065 små guldklockor.

Med andra ord en dyrbar byggnad.

Första helgen hyrde vi bil med chaufför och tog oss till delstaten Mon för att se den heliga och gyllene jättestenen, som balanserar på en klippkant. Naturligtvis är det bara män som har tillgång till den stenen, som till allt som är heligt. Njöt dock av upplevelsen, utsikten, god mat och dryck.

Chauffören var kunnig och stannade på flera intressanta platser efter vägen.

Vardag igen och jag tog taxi downtown Yangon. Staden har ca 4 miljoner invånare och ett eldorado att gå vilse i. På den stora marknaden finns allt ifrån vackra sidentyger, skrädderier, ädelstenar, smycken, glasögon, och små knapriga frukter och insekter. En frukt som verkligen stinker är ”durian”, tycks vara en delikatess men som jag jämför med surströmming. Doften vill säga. Jag avstod både durian och insekter men köpte en solfjäder som verkligen kom till nytta.

Taxi hem igen. För varje gång jag var downtown blev reviret större, men en stad man aldrig blir klar med.

Jag har alltid med en lapp med adress dit jag ska, både på engelska och det inhemska språket, känns tryggt och undviker onödiga missförstånd.

Gode Vännen Rolf anslöt och vi gjorde då en rundtur med flyg i landet. Stannade till på flera ställen och det blev många stupor, mycket ”brick and plaster”, en hel del religion och kultur.  

En favorit blev Inle Lake, som taget ur sagorna! Är beläget ca 900 m ö h och har flytande trädgårdar som är förankrade med bambupålar i sjöns leriga botten. Här odlas bl a tomater och gurka. Fiskare från inth-folket ror sina långsmala båtar på ett ovanligt sätt; de står längst bak med en åra som ”krokad” i ett ben, en balansakt värd att beundra. Husen är byggda på pålar, liksom svävande! Här tillverkas bl a vackra tyger, hattar, smycken och cigarrer. 

Kerstin Månsson

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.