Låt påskmusten återuppstå i hemmabaren – whiskydrinkar i påsk.

Vem hade kunnat tro att påskmusten skulle bli ett spännande inslag i glasen 2024? Grabba whiskyn ur barskåpet. Till påsk är det den tidlösa klassikern som behövs för att återupptäcka påskens traditionella must i himmelskt goda drinkar.
 
Det är lätt att se varför whiskyn är ett så populärt inslag i hemmabaren. Dess komplexitet väcker smaklökarna med en förtrollande blandning av torkad frukt och mjuk kryddighet från kanel och ingefära, vilket också ger en fin bas till flertalet populära drinkar. Men vad många inte vet är att påskmusten, som är ett självklart inslag under påskfirandet, lätt kan kokas ner till en sockerlag, där den fina essensen av humle och malt får en helt ny karaktär som gifter sig fint med whisky. Ett enkelt knep som tar påskfirandets drinkar till helt nya smakdimensioner. 
 
I den nya drinken Must Flip It används, förutom sockerlag på must, även ett helt ägg (inte bara vitan!). Upplevelsen är ett kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma ihop med whiskyns mjuka kryddighet och hint av honung och vanilj. Till avec kan sockerlagen användas i kaffedrinken Must Try, en lika delar len som generös smaksensation toppad med grädde och kryddad med påsknostalgi. För den som inte kan få nog av klassikern Old Fashioned finns det möjlighet att ge favoritdrinken en oväntad twist till påsk.
 
”Den gamla trotjänaren påskmusten kokas snabbt till en sockerlag vars smak väcker minnen och förhöjer noterna i whiskyn. Här är tre riktigt goda drinkar att njuta av i påsk, som garanterat kommer att imponera på gästerna.” säger Rasmus Borgström, Nordic Brand Manager på The Famous Grouse.
 
Sockerlag på påskmust
Ingredienser
1 l Påskmust (ej sockerfri)
 
Häll i 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap (av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag). Låt svalna.
 
Must Flip It
Ett kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj.
 
Ingredienser
4 cl The Famous Grouse
2 cl Sockerlag av påskmust
1 Helt ägg
Bitters efter smak
Riven muskot till garnering
 
Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot. Njut!
 
Must Try
En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi.
 
Ingredienser
3 cl The Famous Grouse
2 cl Kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker)
4 cl Sockerlag av påskmust
Toppa med lättvispad grädde
Kaffebönor till garnering
 
Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor.
 
The Must Old Fashioned
En cocktail där den kryddiga sötman från påskmusten ger klassikern Old Fashioned en spännande twist.
 
Ingredienser
5 cl The Famous Grouse
1,5 cl Sockerlag av påskmust
Bitters efter smak
Apelsinzest till garnering
 
Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.