Nu står det klart att kocken – William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande GT´S

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

För sjätte året arrangerar Schweppes Sveriges Bästa Gin & Tonic, tävlingen där hemmamixare och
professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en GT. Nu står det klart att kocken
William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande varianterna. Recepten som
röstats fram bjuder på smaker från vanilj, ingefära och apelsin respektive galiamelon, gurka och
citronmeliss.

I år avnjuter vi allra helst Gin & Tonics smaksatta med vanilj, ingefära och apelsin respektive galiamelon, gurka
och citronmeliss, i alla fall om man ser till resultatet i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic.
Utmaningen handlar om att skapa nya GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är trogna
originalet. Årets upplaga av tävlingen avgjordes genom omröstning på Schweppes www.drinkgeneratorn.se.
Vinnare i bartenderklassen blev Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg.
Hennes GT kammade hem hela 60% av folkets röster i klassen för bartenders. GT:n ”Sommar på Bryggan”
bjuder på en mix av söt melon, sval gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en doft av ros. Mimmi
inspirerades av sommaren.

”Jag ville att min GT skulle förmedla känslan av en perfekt sommarkväll i Göteborg. Doften av sommar fann
jag i rosvatten. Melonen följde upp rosen fint och gurkan gav en härlig svalka. Jag började jobba i baren för
bara ett år sedan och här står jag nu med titeln Sveriges Bästa Gin & Tonic, det känns helt otroligt!” berättar
Mimmi Arvidsson, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i bartenderklassen
2021.

Vinnare bland hemmamixare blev kocken William Prütz från Motala. Hans GT kammade hem 39% av folkets röster bland de tävlande bidragen i klassen för hemmamixare. ”The Sauvignon GT” är en fyllig GT i vilken
ginen balanseras av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.

Jag är rätt nyfiken och provar gärna nya smaker. Efter ett tips från en arbetskamrat så kom jag över en flaska gin baserad på ett Sauvignon Blanc
vin, vilket inte hör till vanligheterna. Ginen hade lagrats på franska ekfat i sex månader och fått en smak av enbär, ingefära, peppar, vanilj och apelsinskal. Den inspirerade mig i skapandet av mitt recept. Det känns häftigt och hedrande att så många röstat på mig. Jag är jätteglad.” berättar William Prütz, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i hemmamixklassen 2021.

Mer om tävlingen
Till Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic skickade hemmamixare och bartenders från hela landet in sina bästa GT-recept. Av recepten valdes tre ut i respektive tävlingsklass av en expertjury bestående
av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht och den prisade bartendern Josephine Sondlo. I en omröstning på drinkgeneratorn.se under juni, juli och augusti månad, avgjordes tävlingen med hjälp av antal röster. Förutom äran och titeln ror vinnarna hem varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass med mixologen Douglas Anasagasti väntar. 

Mimmi Arvidssons tips för att blanda en riktigt god gin och tonic 

Hitta din perfekta ”bas”
Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man
väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och
utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att
prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska
varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så
rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är
för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med
sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina
balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och
vilken tonic, som utgör din perfekta ”bas”.

Smaksätt i två enkla steg
När du hittat din perfekta ”bas” av god gin och läskande
tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett
sätt för att lyckas är smaksätta din GT i två enkla steg.
Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter
fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt
garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer
upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon
eller annat som kan förstärka den läskande känslan.
Våga utmana dina smaklökar och testa nya
kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa
förvånande väl ihop! 

Var generös med is
En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler
bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen.

Ingredienser
Is

5 cl Brygga Lilla London Gin

5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
10 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime

Frysta kulor av galiamelon

Citronmeliss

Rosenvatten

Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden


Gör så här: Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosenvatten i glasets öppning. Garnera med ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice 

1 Galiamelon

5 dl Socker

5 dl Vatten

Gör så här: Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med lika delar vatten och socker. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna. Låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen ur lagen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa den ordentligt i en mixer. Tillsätt melonsockerlag till den mixade melonen motsvarande 10cl melonsockerlag per 1kg melon. Smaka av så du får en fin sötma. Sila ur genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Melonkulor 

1 Galiamelon

Gör så här: Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

”The Sauvignon GT” av William Prütz, kock från Motala.

Ingredienser

Is

5 cl Sorgin Yellow Gin

1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj

10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper

Apelsinzest

Torkad apelsin

Gör så här: Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.


Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj

7 gram färsk ingefära

1 dl socker

1 dl vatten

1 vaniljstång

Gör så här: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med). 

Torkad apelsin

1 ekologisk apelsin

Gör så här: Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar. 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.