Mocktails som imponerar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Antingen vi kör, är gravida eller helt enkelt avstår från alkohol så vill vi ändå unna oss något gott i glaset nu på sommaren. Calle Olson, bartender på Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg delar somriga recept gjorda på underbara, svenska råvaror.

– Vi har så otroligt många, fina råvaror i våra trädgårdar som är fantastiska att använda i friska sommardrinkar – nyttja det, uppmanar Olson.

Han håller upp långa, ljusröda rabarberstjälkar och ler nöjt.

– De här till exempel – perfekt i en fräsch mocktail. Det som är bra att veta om rabarber är att den blir extra god om man låter stjälkarna ligga i en plastpåse i kylskåpet i ungefär 5 dagar innan man använder dem. Då blir de lätt fermenterade och får ännu mer bredd i smaken.

Fläder är en annan ingrediens Olson lyfter som perfekt för drinkar.

– Man kan använda sig av koncentrerad flädersaft i mocktails. Önskar man ett alkoholhaltigt alternativ byter man ut saften med en god fläderlikör.

Mocktails – som ju är cocktails utan alkohol, är perfekta som fördrink. Både dessa recept kan du enkelt göra om till en traditionell cocktail om du önskar det.

Lemonmash

Rabarber är verkligen trädgårdens juvel med alla sina fantastiske användningsområden. Som här i denna lätt syrliga och fräscha mocktail. Gör gärna i stor kanna som du bjuder på varma sommardagar.

Ingredienser till 1 mocktail:

5-6 cm rabarberstjälkar (skivade)

8-10 cl juice (grapefruktjuice, äppeljuice, pressad apelsinjuice)

Saften från 1/2 citron

1 msk socker

Så gör du:

Muddla eller krossa rabarber, citron och socker.

Lägg en handfull is i glaset och toppa med valfri juice och rör om.

Du kan enkelt göra denna mocktail med alkohol genom att toppa med någon neutral sprit som vodka. Du kan även använda gin eller byta ut äppelmusten med musserande vin.

Berry summer

Vad är sommaren utan friska, svenska bär? Eller den mjuka smaken av fläder? I denna mocktail får du både och. Det här är verkligen smaken av färskpressad sommar ett glas.

Ingredienser (1 mocktail):

3 cl koncentrerad flädersaft

10 myntablad

1 dl hackade eller skurna bär (hallon/smultron/jordgubbar)

8-10 cl äppelmust

Så gör du:

Skiva bären och lägg i glaset.

Tillsätt hela myntablad tillsammans med flädersaft.

Lägg en handfull is i glaset, toppa med äppelmust och rör om.

Önskas ett alkoholhaltigt alternativ byter du ut musten med mousserande vin, eller ännu bättre: Byt ut flädersaften med en fläderlikör.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.