Att åka på långresa i bilen kan vara helt fantastiskt. Eller?

Att åka på långresa i bilen kan vara helt fantastiskt. Och rent av plågsamt om det blir konflikt och bråk längs vägen. Circle K har tagit reda på vad svenskarna bråkar mest om och vem som oftast startar konflikten. Inför sommarens långresor har man även samlat in handfasta tips på hur man gör resan lite roligare, enklare och konfliktfri. Allt har samlats i en unik ”väglagbok” som lanseras lagom till sommarsemestrarna.

I undersökningen, som är genomförd av Kantar Media, har över 1000 svenskar fått frågor om hur de upplever och löser konflikter i bilen under en långresa. Glädjande nog uppger hela 46 procent att de inte bråkar i bilen alls, men runt hälften av Sveriges bilister upplever alltså konflikter under bilresan från tid till annan.

Det finns många olika situationer som kan skapa konflikter i bilen, men de vanligaste orsakerna till konflikt i bilen är, på delad första plats, ”någon påpekar hur du kör” (15 %) och allmän tristess (15 %). På andra plats kommer bristfällig kartläsning (13 %) följt av var och när man ska stanna och äta (11 %). I fallande ordning kommer sedan orsaker som val av musik, temperaturen i bilen, bråk om var man ska sitta, volymen på musiken och osynkade kisspauser.

– Att varannan svensk har utmaningar med konflikter i bilen bekräftar den hypotes vi hade när vi började prata om livet i bil under sommaren. Att samla tips och inspiration i form av en väglagbok hoppas vi ska göra livet lite enklare och roligare för såväl alla bilister där ute som passagerarna. Tristess är en av de vanligaste orsakerna till konflikt, så en mer sysselsatt bil borde bli en mer konfliktfri bil, säger Erika Albansson Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Den som oftast orsakar konflikt i bilen är ens partner (22 %). Med vad man kan anta är viss självinsikt kommer ”jag själv” på andra plats (21 %). Sedan kommer dotter (13 %), son (12 %) och mamma (7 %). Pappa är tydligen mindre konfliktbenägen i bilen och bara fem procent anger att det oftast är han som startar bråk.

Ny Väglagbok ska skapa frid längs vägarna

Circle K har under våren samlat in tips och råd från sina kunder samt svenska bilister runt om i landet på hur man gör för att skapa en mer underhållande och harmonisk bilresa. Nu har resultatet sammanställts i en unik väglagbok som innehåller allt från de mest populära billekarna till en checklista över bilregler som man kan gå igenom innan resan.

Här kan du läsa väglagboken: https://vaglagbok.se

Mer intressant fakta från undersökningen:

  • Svenskarnas vanligaste sätt att hantera en konflikt som uppstått är att inte göra någonting (19 %) följt av att man kräver att alla ska vara tysta (8 %) och att stanna bilen och vägra att köra vidare innan alla lovar att inte bråka (5 %).
  • Göteborgarna drar sig lite mer än andra från att ge sig ut på långresa på grund av risken att det kan bli konflikt (9 % jämfört med riksgenomsnittet på 4 %).
  • I Malmö gillar man inte osynkade toalettstopp. Där uppger nästan var tionde (8%) att det är en vanlig orsak till konflikt under långresan, att jämföra med riksgenomsnittet på fyra procent.
  • Sönerna i Malmö skapar oftare konflikt under långresan än andra söner. Här har 19 procent uppgett sönerna som uppviglare, att jämföra med riksgenomsnittet på 12 procent.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen) under perioden 27–30 maj 2024. Totalt intervjuades 1209 personer i åldern 18–79 år, varav 1077 med körkort. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.