Carlsberg släpper fiskedrag med en påminnelse om att välja alkoholfritt på sjön

Fiske kan vara avkopplande, men med alkohol ökar olycksrisken. En ny undersökning visar att 41 procent av svenskarna kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur. Nu vill Carlsberg Sverige och Sportfiskarna varna för faran med alkohol vid fiske. Därför lanseras fiskedraget DrunkenBait by Svartzonker – en påminnelse om att inte fiska berusad.

Sverige har en av världens längsta kuststräckor, över 10 000 sjöar och varje år ägnar sig cirka två miljoner svenskar åt sportfiske, vilket gör fiske till en del av den svenska kulturen. Men fiske kan vara farligt. Sedan millennieskiftet har 338 personer omkommit i drunkningsolyckor kopplade till fiske i Sverige. Förra året ökade antalet drunknade i fritidsbåt- och fiskerelaterade olyckor med 40 procent jämfört med 2022. Alkohol är en vanlig faktor vid dessa olyckor: Nästan var tredje som drunknar har alkohol i blodet (fakta från Svenska Livräddningssällskapet).

Ny undersökning: Avslappnad attityd kring alkohol vid fiske
Under juli och augusti sker flest drunkningsolyckor och inför denna period visar nu en ny undersökning från Verian/Sifo, beställd av Carlsberg Sverige, en oroväckande spaning om svenskarnas attityder till alkohol vid fiske.

Drygt fyra av tio (41 procent) kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur, samt att var femte svensk (20 procent) har druckit alkohol när de varit ute och fiskat, visar undersökningen. Särskilt oroväckande är inställningen bland män. En majoritet av svenska män (55 procent) är öppna för att dricka alkohol vid fiske, medan 31 procent redan har gjort det. Bland kvinnor kan 28 procent tänka sig alkohol under fiske, och åtta procent har druckit när de fiskat.

– Som ett av Sveriges ledande bryggerier måste vi verka för och bidra till ansvarsfull konsumtion. Vi har passion för öl, inte alkohol, och riskerna med alkohol är särskilt stora vid fiske. Vi inleder nu en satsning tillsammans med fiskecommunityn för att uppmana och påminna om att välja alkoholfria alternativ på fisketuren, säger Casper Danielsson, kommunikationsdirektör på Carlsberg Sverige.

DrunkenBait – en berusad fiskare som fiskedrag
Carlsberg Sverige har, tillsammans med betesbyggaren och fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson, tagit fram ett eget fiskedrag. Det unika draget föreställer en berusad person som hamnat på botten. Det illustrerar faran med att fiska berusad och påminner om att välja alkoholfria drycker ute på sjön. DrunkenBait fungerar som ett gäddbete, ledat vid midjan för realistisk fyllegång i vattnet. Draget finns i begränsad upplaga, varje exemplar är handmålat och individuellt viktat av Svartzonker.

– Att kombinera fiske med alkohol är som att lägga krokben på sig själv. Jag hoppas att DrunkenBait kan uppmuntra fler att välja alkoholfritt under fisket. Sen vore det skoj om någon dessutom får en riktig storgädda med draget, säger Claes ”Svartzonker” Claesson, betesbyggare och känd fiskeprofil.

Ett antal exemplar av dragen distribueras till sportfiskebutiker (Söder Sportfiske, Orsa Fiskecenter och Betesbyggarkiosken). Intäkterna kommer att doneras till fiskevård och Svenska Röda Korsets vattenprojekt runt om i världen.

Gemensamt initiativ med Sportfiskarna
Initiativet sker i samarbete med Sportfiskarna (Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund), en ideell organisation som organiserar fler än 73 000 sportfiskare och 430 föreningar, vars viktigaste uppgifter går ut på att organisera det svenska sportfisket samt värna och vårda svenska vattnen, verka för livskraftiga bestånd och sätta vattenmiljö- och fiskevård i centrum.

– Vi står helhjärtat bakom initiativet från Carlsberg Sverige att uppmuntra till ett alkoholfritt sportfiske och vi gör det tillsammans på ett sätt som vi verkligen tror når fram till Sportfiskarnas medlemmar och alla svenska sportfiskare. Att vara berusad när man fiskar är inte något som är förenligt med vår verksamhet, inte minst för det ansvar vi alla bär – att vara förebilder för den yngre generationen sportfiskare, säger Henrik Helde, chef för Medlem och främjande på Sportfiskarna.

Så fiskar du säkert i sommar
Följ dessa tips från Sportfiskarna för att säkerställa att din fisketur blir både rolig och säker.

  • Använd flytväst: En lika enkel som självklar åtgärd som kan rädda liv om olyckan skulle vara framme.
  • Ha sällskap: Fiska gärna med någon annan, det är både trevligt och ökar säkerheten.
  • Första förbandslåda: Bra att alltid ha med i fiskeväskan, vid eventuella skador eller olyckor.
  • Ha koll på båten: Många fiskeolyckor är båtrelaterade. Ska du ut på stora vatten, se till att ha tillräckligt med bränsle till motorn, att båten är i gott skick och att mobilen är laddad om du måste ringa 112.
  • Och framför allt, fiska inte dragen: Välj alkoholfria alternativ under själva fisketuren för att minimera risken för olyckor.

*Fakta från undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Carlsberg Sverige. Den bygger på 1 046 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 19 juni 2024.

Skulle du kunna tänka dig att dricka alkohol under en fisketur?

 

Totalt

Män

Kvinnor

Ja

10%

16%

3%

Ja, men bara i måttliga mängder

32%

39%

25%

Nej, aldrig

42%

34%

51%

Tveksam, vet ej

9%

7%

10%

Ej relevant

8%

4%

11%

Har du själv druckit alkohol när du har varit ute och fiskat?

 

Totalt

Män

Kvinnor

Ja, flera gånger

4%

8%

1%

Ja, någon enstaka gång

15%

23%

7%

Nej, har aldrig druckit alkohol i samband med fiske

62%

59%

65%

Jag har aldrig fiskat

17%

8%

26%

Tveksam, vet ej

1%

2%

1%

Hur mycket alkohol tycker du det ska vara tillåtet att dricka när man är ute och fiskar?

 

Totalt

Män

Kvinnor

1 standardglas (motsvarar en starköl eller ett glas vin)

25%

24%

26%

2-3 standardglas

11%

15%

6%

Hur mycket man själv vill

12%

19%

4%

Ingen alkohol alls

39%

29%

48%

Tveksam, vet ej

13%

12%

15%

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.