Orkla satsar på fossilfri livsmedelsproduktion i Sverige

Orkla Foods Sverige planerar att bygga om energianläggningarna på företagets livsmedelsanläggningar i Sverige för att göra sin produktion av mat och dryck fossilfri. En förändring som medför en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år. Arbetet har redan startat i Eslöv, Orklas största livsmedelsanläggning, som planeras bli fossilfri till 2025.

– Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Henrik Julin, VD, Orkla Foods Sverige.

På Orklas sju livsmedelsanläggningar från Vansbro i norr till Eslöv i söder kokar, lagar och bakar 1 500 medarbetare 214 000 ton mat och dryck, bland annat Felix köttbullar, Anamma vegofärs, Abba sill, BOB Sylt och Risifrutti. Redan idag är företagets anläggning i Kumla fossilfri. Övergången till fossilfri produktion som nu planeras att genomföras även på övriga anläggningar, beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år.

Orklakoncernen har som mål att nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan till 20451och som mål att sänka utsläppen av växthusgaser från egen verksamhet med 70 procent till 20302.

– Det här är en investering i svensk livsmedelsproduktion men det är också en investering i framtidens mat. Den mat vi äter har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det därför självklart för oss att också vara en del av lösningen, säger Henrik Julin.

Näst på tur är Orklas största livsmedelsanläggning i Eslöv där analysarbetet för en ny energianläggning precis startats. Företagets målsättning är att produktionen där ska vara fossilfri till 2025 och för hela Orkla Food Sveriges produktion så snart därefter som möjligt och i god tid före 2030.

Sedan tidigare är den el som Orkla Foods Sverige använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

1Orklas mål är verifierade och godkända av Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5 gradersmålet.

2Basår 2016

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.