Gröna Lund och Coca-Cola i Sverige genomför ett pilotprojekt för hållbar dryckeskonsumtion

Gröna Lund och Coca-Cola i Sverige vill kunna erbjuda nya hållbara sätt att konsumera dryck på till nöjesparkens gäster. I ett gemensamt pilotprojekt med start 21 oktober kommer besökarna därför kunna välja en refillmugg istället för engångsmuggar på flera ställen i parken. Förhoppningen med pilotprojektet, som utvärderas i en studie av Chalmers Industriteknik, är att hitta en ny cirkulär lösning som innebär ett minskat klimatavtryck från förpackningar och ett förändrat konsumentbeteende.

Mellan den 21 oktober och 6 november, under Gröna Lunds Halloweenfirande, lanseras ett helt nytt dryckeskoncept som ett pilotprojekt i nöjesparken. Konceptet innebär att besökaren kan välja en flergångsmugg och själv fylla på sin favoritdryck i någon av parkens påfyllningsstationer. Utöver att det också blir billigare för gästerna med dryck blir muggen en del av ett hållbart cirkulärt system då den kan återanvändas under hela besöket och därefter återlämnas innan hemgång för att diskas och sedan användas på nytt.

– Vi är glada över att tillsammans med Gröna Lund kunna samla in viktiga insikter och data kopplat till nya förpackningslösningar och samtidigt uppmuntra nya konsumentbeteenden. Vi vet att vi behöver samverka och testa oss fram för att hitta nya sätt för att minska vårt klimatavtryck från förpackningar, säger Lisa Wahlström, hållbarhetsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.

Hur fungerar pilotprojektet?
Varje refillmugg märks med ett unikt chip som avläses vid köp av refill och på så sätt kan data kring muggens resa och antal användningar följas upp. Innan besökaren lämnar parken för dagen återlämnas muggen vid utplacerade inlämningsstationer eller vid ett av Gröna Lunds alla lyckohjul, då får du också ett gratis nummer att spela på som tack för hjälpen. Muggen samlas in och rengörs, för att sedan kunna återanvändas igen och igen och igen.

– Hela EU arbetar nu för att ställa om och minska användandet av engångsartiklar, ett arbete där vi alla behöver hjälpas åt för att hitta bra lösningar på svåra praktiska problem. Vi är flera aktörer i mat- och dryckesbranschen som just nu jobbar på olika håll och det här blir vårt bidrag till det arbetet. Det känns bra att vi också kan göra det tillsammans med en så viktig och stor aktör som Coca-Cola i Sverige och det ska bli spännande att se resultatet av det här pilotprojektet, säger Carin Broryd, hållbarhetschef på Gröna Lund.

Under pilotprojektet genomför Chalmers Industriteknik en kvalitativ studie med fokus på användarperspektivet. Utvalda besökare kommer att intervjuas för att undersöka deras upplevelser av, och syn på, det flergångssystem för muggar som testas och utvärderas under piloten.

Refillmuggen finns tillgänglig på Coca-Cola Store och utvalda matställen på Gröna Lund mellan den 21 oktober och 6 november.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.