Vinfamiljen Piccini firar 140 år med rött guld från hjärtat av Toscana

Piccini Chianti Riserva Collezione Oro 2019 lanseras i Systembolagets beställningssortiment 28 februari 2022. 

Collezione Oro-serien skapades för att lyfta fram Familjen Piccinis ursprung och bidrag till Italiens vinskatt. Idén föddes under nuvarande ledarskapet av Mario Piccini som ville samla de bästa italienska appellationerna under en och samma flagga. Det är en resa som börjar från de toskanska kullarna i Chianti, familjen Piccinis hemland. Förstavinet och spjutspetsen i Collezione Oro-serien är Chianti Riserva. Dess rötter startar i det ursprungstypiska Chianti; en elegant och klassisk stil men som visar livfull karaktär.

Familjen Piccini är berättelsen om fyra generationers passion och hantverk av vin. Det är en historia av äventyr och tålmodiga ansträngningar, arbete och kunskap som gått i arv i 140 år. I samband med sitt 140-årsjubileum vill Piccini ge det svenska folket möjligheten att uppleva det gamla och det nya, 2000-talets Chianti!

– Med mod och beslutsamhet har vi tagit ett av de äldsta, mest traditionella vinerna i Italien och gjort det modernt, levande, originellt och internationellt. Sverige har ett gott öga och stort intresse för Italien som vinland så det är extra glädjande att göra våra viner mer tillgängliga för fler svenska konsumenter, säger Mario Piccini, ägare av Piccini.

– Vi är otroligt glada och exalterade att Piccini väljer att investera i den svenska marknaden och vill förnya samt driva ett klassiskt ursprung som Chianti. Att prissänka Collezione Oro så kraftigt (från 139 kr till 109 kr) är glädjande för alla Chianti och Toscana-älskare, säger Johan Eklöf, ansvarig Brand Manager på Enjoy Wine & Spirits.

Fakta om vinet
Namn: Piccini Chianti Riserva Collezione Oro | Årgång: 2019 | Ursprung: Chianti, Italien | Druvor: Sangiovese 90 %, Cabernet Sauvignon 10 % | Alkoholhalt: 13,5 % | Storlek/förpackning: Glasflaska 750 ml | Art. Nr 55772 på Systembolaget | Pris: 109 kr (prissänkt från 139 kr) | Sortiment: Beställning

Smak och karaktär
På näsan en intensiv fruktbukett av mogna körsbär med finstämda toner av vanilj, krydda och rostade ekfat. Smaken är mjuk men rik på struktur och med en lång härlig eftersmak.

Vad passar det till?
Chianti är det klassiska och självklara valet till antipasti men också till lamm, kyckling och grillat nötkött. Mustiga grytor och pasta med tomatbas som ragù eller spaghetti bolognese.

Chianti (Uttalas kjann-ti)
Mellan Florens i norr och Siena i söder ligger vindistriktet Chianti. Ett vin som uttryckligen är från Chianti måste vara gjort på minst 80 procent Sangiovese. 20 procent får vara en blandning av andra druvor, både inhemska eller internationella. Det är till exempel vanligt förekommande med Canaiolo, Colorino eller Cabernet Sauvignon. Viner som får bära namnet Chianti är ursprungsskyddade med DOCG-status. Alla är röda med huvudsakligen Sangiovese. Skillnaden är dock stor. Den sträcker sig från viner med lång lagringspotential, med robust kropp, mycket tannin och djup mörkfruktig karaktär, till de enklare friska rödvinerna med fräschör, ung bärighet och mjuk finish. Likaså prislappen kan gå från strax under 100-lappen till fyrsiffriga belopp. Oavsett vilka du väljer kommer säkerligen inget gå fel med nästan vilken italienskt inspirerad middag som helst.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.