Annons
Annons

Dubbla lanseringar från Château d’Anglès

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Grand Vin Rouge är alltid dominerad av La Clapes blå karaktärsdruva Mourvèdre som kompletteras av Syrah och Grenache, druvorna vinifieras separat i betongtankar med lång maceration, ofta runt 50 dagar och med minimal bearbetning, och lagras sedan ett knappt på 3-4 år gamla barriquer, givetvis kommer de från Bordeaux och oftast från Lafite. Vinet är mångfacetterat och komplext, kraftfullt men samtidigt elegant, gott idag och med kapacitet att lagra i minst tio år

Grand Vin Blanc har den lokala Bourboulenc som huvudruva, uppbackad av Grenache Blanc, Marsanne och Roussane. Vinet jäses och lagras på barrique. Bra vit La Clape som den här tillhör utan tvivel Frankrikes stora vitviner och har en alldeles egen personlighet – ska man jämföra med något ligger kanske vit Châteauneuf med litet extra mineralitet närmast. Vinet är mycket lagringsdugligt och att dricka det redan idag är nästan synd, det vinner väldigt på att lagras minst tre år till och håller ytterligare tio och utvecklar en underbar komplexitet, gula stenfrukter, vita liljor, honung och mineral.

Château d’Anglès drivs sedan millennieskiftet av familjen Fabre, pappa Eric är en legendarisk vinmakare som under 1980-talet var ansvarig för Château Lafite i Paulliac. Även sonen Vianney, som idag deltar i vinmakningen, är utbildad oenolog på universitetet i Bordeaux. Bakgrunden lyser tydligt genom i vinerna som trots den sydliga kraften också har tydlig elegans och nyansrikedom.

Odlingen sker hållbart och ekologiskt man är certifierad på högsta nivå i franska statens HVE och har nu beslutat sig för att även certifiera sig ekologiskt – man har redan länge odlat på det viset. Sedan 2011 sker vinifiering helt utan svavel, man tillsätter dock en mindre mängd vid buteljeringen för att säkra stabiliteten.

Vingårdarna, belägna i La Clape, sluttar ned mot medelhavet som bara ligger några hundra meter bort. Klimatet är soligt och varmt och trots att det kan gå mer än ett halvår mellan regnen trivs vinrankorna ypperligt. Den hårda kalksten som dominerar området har höga och pålitliga grundvattennivåer och bidrar även till att ge vinerna friskhet och mineralitet. La Clape har sedan 2015 status som Cru Languedoc, för vita viner är man faktiskt ensamma om det i ett i övrigt oerhört rödvinsdominerat område.

Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2016

Pris 199 kr

Art nr 92931

3600 flaskor lanseras 24 januari

Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2017

Pris 189 kr

Art nr 92923

720 flaskor lanseras 24 januari

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.