Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den 3 juni lanseras 6 000 flaskor av en ekologisk Vingårds-Côte du Rhône i toppklass; Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020. Vinet är signerat den välrenommerade och prisbelönte Châteauneuf-du-Papeproducenten Alain Jaume.

Alain Jaume har många hyllade viner på sitt samvete. Och Les Champauvins 2020 är inget undantag. De tidigare årgångar som vid ett par olika tillfällen lanserats i begränsade upplagor hos Systembolaget, har sålt slut i rekordfart och lovordats av den svenska vinjournalist-kåren och konsumenterna. Och nu är det dags igen för ett parti av praktvinet från Rhône att erbjudas svenska konsumenter. Den 3 juni lanseras nämligen 6 000 flaskor av Domaine Grand Veneur Les Champauvins, årgång 2020, i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Deras egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid Rhône, söder om Orange. Les Champauvins är en jordlott på 34 hektar som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Bara en tre meter bred grusväg skiljer områdena åt, en AOC-gräns som drogs 1936. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska.

– Robert Parker har en gång kallat vinet för ”baby Châteauneuf-du-Pape”, vilket är en fantastisk jämförelse. Främst på grund av odlingsläget givetvis men även för vinets breda smakbukett, härliga frukt, stora kropp, täta struktur och långa avslut! Det här vinet är definitivt ett lyxigt ”grillvin”. Med en nygrillad entrecôte och tillbehör som persiljesmör, grön sparris eller grillade fyllda portobellosvampar, kommer det definitivt att bli sommarens stora succé ännu en gång, säger produktchef Thomas Larsson på Hermansson & Co.

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020

Lansering: 6 000 flaskor lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment (TSE) den 3 juni.

Pris och artikelnummer: 159 kr, nr 93682

Alkoholhalt: 15%

Producent: Alain Jaume & Fils

Ursprung: Côtes du Rhône AOP

Druvor: 70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre.

Lagring: Vinet lagras i en temperaturkontrollerad källare om 15 grader under 14 månader. För grenachedruvorna används tjocka betongfat för att bevara de subtila aromerna och fruktens kraft. Syrah och Mourvèdre lagras i franska ekfat för att mjuka upp tanninstrukturen, ge en kryddig finish och för att förbättra aromen av mörk frukt.

Lagringspotential: Kan lagras i 8-10 år, men går utmärkt att avnjuta nu tack vare sin fina fruktighet och rondör.

Karaktär: Färgen är mörkt granatröd. Doften är intensiv och fruktig med toner av hallon, mörka körsbär, vinbär och inslag av fat. Smaken är fyllig, elegant och komplex med toner av fat, björnbär, körsbär, vinbär, hallon och torkade örter med ett långt avslut. Ett komplett vin som är rikt på elegans, balans och struktur. Servera vid en temperatur på 16 °C. med toner av hallon, mörka körsbär, vinbär och inslag av fat. Smaken är fyllig, elegant och komplex med

toner av fat, björnbär, körsbär, vinbär, hallon och torkade örter med ett långt avslut. Ett komplett vin som är rikt på elegans, balans och struktur. Servera vid en temperatur på 16 °C.

Passar till: Grillat! Alla sorters nöt och lamm från grillen men även rustika vegetariska alternativ.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.