Agitator Whiskymakare ett nytt varumärke som heter Blind Seal.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nyhet på svenska marknaden. Den 15 juni släpper Agitator Whiskymakare ett nytt varumärke som heter Blind Seal. Det är i grunden allt vad en amerikansk ”Straight Rye Whiskey”, ska vara, förutom det faktum att den är mäskad, destillerad och lagrad lokalt i Arboga. Agitator har alltså skapat en svensk Straight Rye Whiskey, med stor respekt för ursprung och tradition, men med det lokala hantverket och innovation i fokus.

Mitt intresse för råg uppstod redan när jag jobbade med ölbryggning, berättar Tobiaz Forsberg som varit med och dragit i gång Blind Seal. Jag började i den vevan få smak för Bourbon, och när jag upptäckte rågwhiskey var jag såld.

På Galatea är vi stolta att kunna presentera ännu en produkt, Blind Seal Whiskey, som resultat från ett gott samarbete med Agitator Whiskymakare, berättar Filip Nilsson som är produktchef för sprit hos Galatea AB. Vi ser att Agitators portfölj går från klarhet till klarhet och nu kan vi även komplettera med en Straight Rye Whiskey till våra restaurangkunder och Systembolaget.

PRODUKTION
Blind Seal är resultatet av 60% rågmalt och 40% kornmalt som får jäsa långsamt. Destilleringen sker i både höga och låga vakumpannor för att ta vara på den fruktiga och brödiga karaktären som finns naturligt i råvaran. Spriten man får ut blandas sedan i lika delar, innan det är dags att späda till 55% och lägga den på tunnor.

LAGRING
Lagringen sker på nya 200 liters ”wave stave”-fat av hårt kolad, amerikansk ek. Där får destillatet ligga i tre år innan det späds och buteljeras vid 46%. Inga tillsatser eller kylfiltrering förekommer i övrigt.

STIL & SMAK
Blind Seal är ingen subtil whiskey, menar Tobiaz Forsberg. Vanilj och saltkaramell balanseras av alkoholtrycket och sedan kommer det en eftersmak av svartpepparhetta som ligger kvar länge. Kraftfull och burdus men ändå på något sätt lättdrucken. Blind Seal är inte gjord för att samla damm och försiktigt sniffas i en glencairn med anteckningsboken i högsta hugg. Den är gjord för att drickas. Rent, med en isbit, i en Old Fashioned, eller hur man vill, t ex kan man blanda med cola.

 

LANSERING
Blind Seal Whiskey har tappats på flaska vid 46% och släpps den 15 juni i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 55831. Priset är 369kr för 50 cl.

För mer produktinformation vänligen se producentens

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.