Vad är egentligen populärt på julbordet…Vi vet..snart du också….

Julbordet är en viktig del av de svenska högtidstraditionerna och består vanligtvis av en mängd olika rätter och delikatesser. Men vilken rätt har varit den mest populära på julbordet historiskt sett?


En av de mest traditionella rätterna på julbordet är julskinkan. Julskinkan har varit en viktig del av julbordet sedan 1800-talet och är en populär rätt än idag. Den serveras vanligtvis med senap, rödbetor och andra tillbehör.

En annan populär rätt på julbordet är gravad lax. Gravlax har funnits på buffén sedan början av 1900-talet och är idag en av de mest populära delikatesserna på julbordet. Den serveras vanligtvis med en sås som kallas “hovmästarsås”, gjord på senap, grädde och honung.
Köttbullar är också en populär rätt på julbordet. Köttbullar har funnits på buffén sedan början av 1900-talet och är en populär rätt än idag. De serveras vanligtvis med gräddsås, potatis och lingonsylt.
Andra populära rätter


Andra populära rätter på julbordet är sill, Janssons frestelse, cocktailkorv och revbensspjäll. Sill har funnits på buffén sedan början av 1900-talet och är en klassisk delikatess. Janssons frestelse är en potatisgratäng med ansjovis som har funnits på buffén sedan mitten av 1900-talet. Cocktailkorv och revbensspjäll är också populära rätter på julbordet.

I takt med att allt fler väljer att äta vegetariskt eller veganskt har även julbordets vegetariska utbud ökat. Numera finns det vegetariska köttbullar, vegetarisk paté och andra rätter som är helt fria från animaliska produkter. Fisk har länge varit en traditionell del av julbordet, men nu ser vi fler och fler nya fiskrätter ta plats på bordet. Till exempel har rätter som rökt lax och räkor blivit allt vanligare på julbufféerna.

Med den ökade globaliseringen har julbordet också influerats av andra delar av världen. Nu ser vi allt från asiatiska dumplings till italiensk risotto på bordet. Många försöker äta hälsosammare, även under julperioden. Därför har det blivit vanligare att ha nyttigare alternativ på buffén, som sallader och rostade grönsaker.

Förutom nya rätter ser vi också nya tillbehör på julbordet. Exempelvis har inlagda grönsaker och olika typer av chutneys blivit allt vanligare på bordet.

Vilken julbuffé föredrar du att sitta vid?

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.