MSC Cruises och Explora Journeys har inlett ett samarbete med MSC:s fraktdivision, världsledande inom containerfrakt, för att använda uppkopplade smarta containrar i sin livsmedelsförsörjning för att garantera högsta kvalitet på mat och dryck för sina gäster.
MSC Cruises och Explora Journeys har inlett ett samarbete med systerbolaget MSC Cargo som är världsledande inom containersjöfart, för att använda så kallade smarta containrar som garanterar att de färskaste råvarorna lastas på fartygen. Varje smart container är utrustad med uppkopplade enheter som samlar in data som position, temperatur och luftfuktighet och fjärrövervakas dygnet runt från ett centralt kundservicecenter i Antwerpen, Belgien. Om ett problem uppstår under transporten av varor utlöser en varning till leverantören som sedan kan åtgärda problemet under transporten. De smarta containrarna är särskilt fördelaktiga för kyl- och frysvaror som kött, skaldjur och mejeriprodukter.
Både MSC Cruises och Explora Journeys köper merparten av alla livsmedel lokalt – cirka 96 procent – men i händelse av att en produkt inte finns tillgänglig lokalt tas varor till fartyg från en rad lager runt om i världen. Från det norditalienska lagret i Genua använde MSC Cruises förra året smarta containrar med en förbättrad nivå av kvalitetssäkring från 2022, då man använde traditionella sätt att transportera livsmedel på land och till havs.
– Användningen av smarta containrar har haft en betydande positiv inverkan på vår livsmedelsförsörjning, särskilt på marknader där det är en utmaning att köpa in alla produkter lokalt. För våra fartyg i Mellanöstern är till exempel den lokala produktionen begränsad, och för vissa varor kan det ta flera veckor för leverans från lagret till fartyget. Vi övervakar luftfuktigheten och temperaturen i realtid för de varor som transporteras och vid behov ändrar vi förutsättningarna under transporten, så att vi med absolut säkerhet kan leverera mat och dryck av högsta kvalitet till våra gäster, säger Paolo Raia, Managing Director, MSC Procurement & Logistics.
Varje år tar MSC Cruises flotta på 22 fartyg emot 5 500 olika mat- och dryckesvaror, inklusive 32 miljoner ägg, 6 miljoner liter mjölk, 170 000 ostron, 2 miljoner tomater, 900 000 kg äpplen och 800 000 kg citroner. Vart och ett av MSC Cruises 22 fartyg transporterar i genomsnitt 22 500 kg färsk frukt, 20 000 kg färska grönsaker och 5 400 kg fisk under en 7-nätters resa.
MSC Cruises årsförbrukning för totala fartygsflottan:
- Olivolja – 223 000 liter
- Mjöl – 5 miljoner kg
- Baljväxter – 379 000 kg
- Öl – 8 miljoner liter
- Kallskuret kött – 383 000 kg
- Soja – 54 000 liter
- Wasabi – 1 000 kg
- Quinoa – 20 000 kg
Förbrukning för en typisk 7-nätterskryssning:
- Smör – 1 000 kg
- Vin – 9 500 flaskor
- Socker – 2 200 kg
- Ris – 3 200 kg