Orkla FoodSolutions spår trenderna för årets julbord

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nytt år och nya tag vid julbordet. Förra årets julbord stod i skymundan för pandemin men nu dukas det snart upp i hela landet. Så vad vill gästerna ha på sitt julbord och hur kan köket möta detta? Orkla FoodSolutions har tagit pulsen på julbordet 2021, som bland annat visar att var fjärde kvinna vill ha mer grönt på bordet.

Sedan 2016 har Orkla FoodSolutions kommit ut med konceptet ”Smarta Julbord”som hjälper restauranger och offentliga kök att skapa mer hållbara, gröna och moderna julbord och julserveringar. I år publicerar man även en undersökning kring trender på julbordet.

-Glöm cross over och fusion. Gästen vill ha klassiska smaker som förknippas med jul och traditionella kryddor som nejlika, kanel, kryddpeppar, ingefära och anis.

-Laga mer hälsosamt och modernt. Även om gästen vill ha klassiska smaker vill de gärna äta mer hälsosamt. Feta gräddsåser får stå tillbaka och portionerna får gärna vara mindre, så att man kan smaka på allt.

Var fjärde kvinna önskar ett mer vegetariskt julbord där rotfrukter och kål får ta större plats, och med Vegobullar som alternativ till de traditionella köttbullarna. De hoppar gärna över rätter som lutfisk, sylta och pastejer.

Sillen är tillbaka. Starten på julbordet är viktig och gästen vill gärna äta sill, såväl de traditionella smakerna som nya juliga kryddningar. En hållbar och god produkt.

Sober snaps. Under flera år har alkoholvanorna bland de yngre förändrats, där ökat fokus nu ligger på hälsa som får allt fler att välja alkoholfritt. Så se till att ha en alkoholfri snaps på bordet, för traditioner är fortfarande viktigt.

-Många skippar gärna buffén. Servera i stället minibufféer vid varje sällskap.

Varje år lanserar Orkla FoodSolutions Årets sill, men i år utökas istället det stående sortimentet med en efterfrågad klassiker, Abba Gastronomi Brantevikssill, vilket är ett resultat av undersökningen som visar att vi vill ha klassiker på bordet.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.