Annons
Annons

Krönika: Från Stockholm till Frankrike och den förtrollande staden Menton

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Alltid något som väntar och alltid något på gång. Bosatt i Menton i Frankrike befinner sig vår härliga krönikör Kerstin Månsson, som bjuder intill sin vardag som är en fest. 

Följ hennes krönika där vi får livets goda i text och med uppmaningar att våga prova det oväntade!

Kerstin Månsson

Har så smått börjat  med vårbruket på våra två balkonger. Gör jag det enkelt, tar det max en halvtimme. Här har cyklamen, hibiskus, pelargoner, julrosor samt några kaktusar, tacksamt blommat hela vintern och jag har ju hållit efter under tid, vilket ju är ett måste då man ju ändå hanterar någon levande. När vi flyttade in, stack jag ner några sticklingar i framkanten på den stora självvattnande kruka som ingick i köpet.  Detta har resulterat i en kaskad av djupt cerisefärgade blommor, som hänger långt ner över räcket och har smugit sig in hos grannen. Grannen, som verkar vara en barsk madame, vill jag inte ha något otalt med, så jag dristade mig en dag till att ta itu med blommans vildvuxenhet. Klippte itu en sopsäck, vilken jag försökte få in under blomman; den skulle agera fångstnät, då jag inte ville att det jag klippte av, skulle hamna på gräsplätten i markplan. Eller hos grannen.  Mina gymnastiska övningar i samband med detta, skulle nog få Idla-flickorna att verka tama. Resultatet blev ändå bra; blomman blev ordentligt trimmad och tycks trivas med detta.
I denna kruka finns även en – vad vi förstår – rätt sällsynt aloe vera. Just nu blommar den med stora, orangea blommor som är ljuvliga att se. Bakom denna blomma ställde jag undan två orchidéer i höstas. De belönar oss nu rikligt med knoppar! Ser fram emot blomningen! De orchidéer som varit inne, beter sig som primadonnor; bjuder inte just nu på något, annat än ett frodigt bladverk.
Pelargonierna  jag smög in i bilen när vi körde från landet i höstas, blommar ymnigt. Drar mig till minnes makens min, när jag vid ett tillfälle under nerresan, bad honom vattna ”mina blommor”.  Jag kunde ju inte med att lämna två vackra växter att dö av kyla och mörker. Frysa ihjäl. Aldrig. Det borde ju han begripa. Maken.

Min nästa utmaning får bli ett litet citrusträd med väldoftande blommor och med hopp om egna frukter så småningom.
På tal om dofter. Av en slump hittade jag ”4711, Kölnicher Wasser,  på NK för några år sedan. Stod längst ner på en hylla på herrarnas groning-avdelning. Provflaska fanns och en rejäl dusch unnade jag mig. Jag blundade och hamnade i min barndom. På den tiden hade ”alla” damer en ”4711” och jag tyckte då att den var ”tantig”, och inte så trevlig doft. Men i en tonårings värld är väl alla över 25 gamla. Så har det säkert alltid varit och är fortfarande.  Nu plötsligt var den helt fantastisk, ”4711:n”! Jag stod där så länge att en expedit frågade om jag mådde bra…. Då blev inget inköp, men här nere har jag köpt en flaska och småleende njuter jag av den varje dag. Det har blivit en riktig ”tidsmaskin”.

I helgen har en ny slaktare öppnat i vår saluhall. Det är en fröjd att bara gå och titta. Nu gjordes även diverse inköp som har resulterat i god mat hela helgen. I skåpet hade vi torkade kantareller, som vi fått av goda vänner i Värmland. Det blev en mycket god sås, som blivit matad med både smör, grädde och cognac under lång tid! Till denna sås stekte maken varsin köttbit, så mör och fin att kniven liksom bara gled igenom. En Châteauneuf-du-Pape därtill blev en god följeslagare.

Herr Sven-Arne är en mycket god vän, med smak för det goda i livet, har fått ge namn åt dessa biffar! Här kommer receptet! Varsågod!

Herr Sven-Arnes Favoriter.
Blanda ner hackad vitlök, chalottenlök och persilja i blandfärs.
Krydda med salt och peppar. En stående krydda i färsrätter är en ”kapsyl” cognac.
Låt gärna stå och dra från dag till annan.
Ta fram färsen och låt den bli rumstempererad. Gör biffar i ”lagom” storlek. Bryn på båda sidor. I med grädde och rikligt med cognac, på med lock och låt puttra tills biffen är genomstekt. Ös lite då och då.
Mängden är lite på en ”höft”, gillar man vitlök, ta mycket – ja, ni förstår. För mig är matlagning ingen exakt vetenskap; det blir som det blir!
Till detta dricker vi en Côtes-du-Rhône, gärna fylligt. Så gott!

Så var det dags för vårbruket! Och har bestämt mig för att ta i ordentligt.
/Kerstin

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.