Annons
Annons

Krönika: Från Stockholm till Frankrike och den förtrollande staden Menton

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Alltid något som väntar och alltid något på gång. Bosatt i Menton i Frankrike befinner sig vår härliga krönikör Kerstin Månsson, som bjuder intill sin vardag som är en fest. 

Följ hennes krönika där vi får livets goda i text och med uppmaningar att våga prova det oväntade!

Januari närmar sig sitt slut och just nu byggs det för fullt här i Menton, byggs för den 87:e citronfestivalen. Det började som en liten fruktutställning 1933 och har allteftersom ökat i storlek, både i yta och antal besökare; i år väntas över 200 000 besökare från hela Europa. Hotellen är fullbelagda, likaså näringsställena. Gågatans turistaffärer med lokala produkter får sig en rejäl uppsving. Jättekul, tycker jag, fast egoisten i mig tycker det är skönt att vi bor nära Italien, där vi kan handla i lugn och rol

Mellan 15 februari och 3 mars är den ”fasta” utställningen i Biovès-parken i centrala Menton. Varje år har ett tema, kan vara allt från Bollywood till spökslott.

En del av programmet ser ut så här: Golden Fruit Parade är 16, 23 feb och 1 mars, Gardens of lights 15, 21 och 28 feb och Night Time parades 20 och 27 feb.

Varje frukt är ”gummisnoddad” och fästa vid ett stålskelett, frukterna blir på så sätt inte förstörda utan används till bl a marmelad, kanske även till limoncello.

Vill du kolla mer: fete-du-citron.com

Ännu en härlig dag här i Menton. Gradstocken visar på +18°, varmare i solen förstås. Maken spelar boule och när han kommer hem ska jag överraska honom med våfflor, lite matigare sådana. Jag river helt enkelt ner några kokta potatisar i smeten, serverar med smetana, hackad rödlök och någon form av rom. Jättegott och väl värt att testa. 

En dag förra veckan tog vi tåget till Cap d´Ail; finns en alldeles underbar promenadväg längs havet, till Monaco. Just den här dagen blåste det friskt och vad vi inte hade räknat med, var att promenaden var avstängd pga blåsten. Men nere på promenaden gick massor av människor……Vi började klättra över avstängningsgrinden, rätt så hög sådan. En man kommer joggande, visar polisbricka och säger att det är absolut förbjudet att gå på promenaden denna dag. Vi protesterade och pekar på de som redan gick när nere. Han sträckte på sig och anlade en mer bestämd ton; det var bara att lyda. Trodde han. Så fort han försvann runt kröken, klättrade vi över och njöt till fullo av den något vindpinade promenaden. 

Ibland behöver man vara lite ”olydig” och se hinder som en väg framåt. Göra som humlan…..den borde inte kunna flyga. Och kanske vi inte borde kunna klättra. Men sådant vet man inte förrän man prövat. 

Vi avslutade promenaden med en god lunch, pulled pork på italienskt vis, ett gott rött till.

Jag är fortfarande den som har recept kvar sen gammalt, förvarade i vackra tygklädda pärmar. Rensade rejält vid flytten men sparade godbitarna. Det blir ju nostalgi också, då jag även skrivit datum, den här pajen sen aug. 1978.

Tourtière (köttfärspaj)

Till pajskalet behöver du.

2,5 – 3 dl vetemjöl 

 125 gr margarin/smör

1 kryddmått salt

2-3 msk kallt vatten

Till köttfärsröran behövs  3 hg färs

1 stor gul lök

2-3 msk margarin/smör

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 tsk mejram eller oregano

 1 tsk basilika

 2 dl köttbuljong från tärning 

  2 röda paprikor

 1 hg riven ost, helst parmesan

Äggstanningen           

 2 ägg

 2 dl grädde (eller mjölk)

1 tsk vetemjöl

Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till pajskalet till en smidig deg. Klä in formen, helst med löstagbar botten.

Hacka löken, fräs den guldbrun. Ställ åt sidan. Bryn färsen. Salta, peppra + örtkryddor. Späd med buljongen och småkoka. Hacka paprikorna och lägg i röran tillsammans med den frästa löken. (Köttfärsröran kan has färdig i frysen).Fyll pajskalet (ogräddat), häll på äggstanningen och strö över riven ost. Grädda i ca 30-35 minuter.

Till detta ett smakrikt, kryddigt och mustigt rött vin och en god sallad, gärna med en med lite sötma – varför inte några skivor mango och ruccola?

Nu den dagliga promenaden på Boulevard de Garavan. Mimosan är fortfarande generös i sin blomning och ger anledning till många pauser.

Utsikten däruppe är fantastisk – havet, vår lilla stad och en bit in i Ligurien. Jag njuter till fullo av universums biograf; den finns ju alltid där, var man än är.

/Kerstin

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.