La Causa País 2018 – Historisk druva i ny tappning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Torres Chile fortsätter genom projektet La Causa arbetet med att återupptäcka och bevara historiska druvor och vinområden. La Causa País 2018 är en av de goda frukterna från arbetet med att ta tillvara de historiska druvorna och den unika terroiren i Chiles äldsta vinområde.

Itata Valley är del av Chiles sydligaste vindistrikt och här etablerades landets första vinodlingar för omkring 500 år sedan. Under århundradens gång förlorade området i anseende och till sist lämnades många odlingar åt sitt öde. 2010 ville en handfull producenter väcka de historiskt och kulturellt värdefulla vinmarkerna ur deras törnrosasömn. Ett av projekten som startade var La Causa, som betyder “Sagan” och det är sedan 2014 ett samarbete där Torres samverkar med flera mindre odlare.

Genom samarbetet inom La Causa sker ett ovärderligt kunskapsutbyte där flerhundraåriga manuella odlingsmetoder möter moderna vinifieringstekniker. Resultatet blir höjning av såväl kvalitet som karaktär hos vinerna som nu produceras i kulturlandskapet i södra Chile.

För Torres Chile startade projektet La Causa när företaget fick möjlighet att köpa 230 hektar vinmarker nära byn Chillán i Itata Valley, ett sub-distrikt till Bio Bio som Torres redan kände väl tack vare att de odlat druvor i en annan del av området sedan 90-talet. Itata Valley räknas till de kyligare vinområdena i Chile och om sommaren rör sig temperaturen mellan 32 grader till omkring 16 grader om nätterna. Närheten till Stilla havet ger också något mer regn här än på andra platser i Chile.

La Causa País 2018 tillverkas av 100% País, som har sitt ursprung i druvan Listán Negro som spanjorerna hade med sig när de koloniserade Sydamerika. La Causa País har macererat på skalen i 7 dagar och lagras sedan ytterligare 12 månader på använd fransk ekfat. Näsan är rik med röda frukter och intensiva kryddiga toner. Smaken är rund och har stadiga, för País utmärkande, rustika tanniner. Avslutet är riktigt långt och vinet passar perfekt till charkuterier, mustiga grytor och kryddiga korvar. Vinet har potential att lagras 5-7 år

Lansering: 8 Juli

Artikelnummer: 92277

Pris: 149 kr 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.