Domaine Rolet Côtes du Jura Tradition 1989
Pris: 595 kr (1,5 l)
Art nr: 92522
Alk halt: 13 % vol.
120 buteljer släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment imorgon 8 juni kl 10.00
Domaine Rolet har en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj, vilket är ytterst ovanligt i Jura. Nu har vi fått äran att lansera deras Côtes du Jura Tradition 1989 ur denna magiska, och minst sagt unika, samling. Det här är ett oxidativt vitt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Möjligheten att få prova ett sådant här vin kommer…. inte ofta. Njut helst till vällagrad comté, smakrik fisk eller gräddiga svampanrättningar. Läs mer här.
Domaine Rolet Crémant du Jura Brut
Pris: 229 kr
Art nr: 5174
Alk halt: 12 % vol.
Familjen Rolet har spelat en avgörande roll för Jura som region. Pierre Rolet bidrog exempelvis till att få beteckningen Crémant du Jura godkänd på 1990-talet. Druvorna till det här vinet (50 % chardonnay, 10 % savagnin, resterande 40 % pinot noir, poulsard, trousseau) kommer från vingårdarna i Arbois och Côtes du Jura. Enbart naturliga jäststammar används. Vinrankorna är 20 år och äldre och växer på ca 300-400 meter höjd över havet. Manuell skörd. Vinet är gjort enligt den traditionella metoden och är lagrat minimum 12 månader på jästfällningen innan degorgering. Dosage: 10 gr/L.
Domaine Rolet Arbois Rouge Tradition 2018
Pris: 179 kr
Art nr: 71664
Alk halt: 12,5 % vol.
Det här är ett somrigt och oemotståndligt exempel på klassiskt rödpang från Jura. Vinet är gjort på regionens tre blå druvor: 40 % poulsard, 30 % trousseau och 30 % pinot noir. Resultatet är vad vi skulle kalla det ultimata vinbarsvinet. Det är nämligen både lätt och komplext med pigg, rödfruktig karaktär och inslag av mineral och blommor. Sann och ofiltrerad vinglädje som helst ska serveras svalt! Ljuvlig på egen hand eller till oxfilé, ugnsbakad lammstek med timjan, ankbröst eller ostpaj gjord på comté.
Domaine Rolet Arbois Vin Jaune 2011
Pris: 539 kr (620 ml)
Art nr: 50050
Alk halt: 14 % vol.
Vin jaune görs uteslutande på den gröna savagnindruvan. Noggrann selektering görs och druvorna får sedan genomgå alkoholjäsning och malolaktisk jäsning. Vinet ska sedan ligga minst sex år på fat. Faten fylls inte helt, för att lämna utrymme för syre, vilket man annars brukar vilja undvika. I det här fallet gör man så för att ett jästtäcke ska bildas. Det här jästtäcket är mer känt under namnet flor, som det kallas i spanska Jerez då det ofta ger smak åt flera av sherrystilarna. I Jura kallas jästtäcket för voile. Voile ger visst skydd mot oxidation, men inte helt, och ger också vinet dess karaktäristiskt kryddiga och nötiga smak. Den här fantastastiska vinstilen passar till mycket: fisk och skaldjur, smakrik kyckling (gärna curry!), svamprätter eller lagrad comté.