Druvorna till Fourny Cuvée du Clos Faubourg Notre Dame 2013 skördas från gårdens äldsta plantering i hjärtat av egendomen, från 60 år gamla vinrankor. 

Vve Fourny & Fils Cuvée du Clos Faubourg Notre Dame 2013. Endast 60 flaskor!

Artikelnummer: 58616
Pris: 1499 kronor
Alkoholhalt: 12 %
Lansering på Systembolaget: 1 december
Antal: 60 flaskor

Druvorna till Fourny Cuvée du Clos Faubourg Notre Dame 2013 skördas från gårdens äldsta plantering i hjärtat av egendomen, från 60 år gamla vinrankor. Monopolet har tillhört familjen sedan 1930 och är endast 0,29 hektar. Tidigare ingick dessa druvor i de övriga årgångsvinerna, men sedan tidigt 1990-tal bestämde man sig för att göra en årgångschampagne från endast denna lilla vingård med det perfekta mikroklimatet. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Första jäsningen har skett på små träfat. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras på jästfällningen i familjens källare minst 9 år. Detta vin produceras endast vid utvalda årgångar då förhållandena har varit perfekta.

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Druvorna växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.