Cuvée du Troisième Millénaire från Château Ksara – komplexitet och kulturlager från världens äldsta vinmarker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Château Ksara i Bekaadalen, är Libanons äldsta och största vinproducent. 1857 började jesuitmunkar göra vin här och de sägs ha varit de första i landet som började tillverka torrt vin. Château Ksara har fått sitt namn efter “ksar”, som betyder fästning och en sådan fanns en gång i tiden här, innan munkarna slog sig ner. Här finns också två kilometer av romerska grottsystem där de finaste cuvéerna lagras än idag.

Sedan 1970-talet, då vinslottet kom i privat ägo, anlitas franska oenologer och dessa introducerat moderna metoder i såväl vingårdsarbetet som i själva vinframställningen. Pesticider och herbicider används inte i vingårdarna. Château Ksara producerar idag närmare tre miljoner flaskor per år och odlar druvor som Cinsault, Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Gamay, Tempranillo samt den lokala druvan Arinarnoa.

Cuvée du Troisième Millénaire är gjort på Cabernet-Franc, Petit Verdot och Syrah. Druvorna skördas för hand på de bästa vingårdslägena där jordarna består av krita, rödlera och kalksten. Jäsning sker under 20 till 30 dagar i en temperatur på 28 grader med regelbunden pumpning. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och får sedan mogna på franska ekfat, varav 50 % nya, under cirka 14 månader.

Cuvée du Troisième Millénaire är ett komplext vin med stor kropp och härlig, mörk purpurröd färg. Här finns välbalanserad frukt med toner av hallon, svarta vinbär och viss vaniljkaraktär. Vinet är rikt och fylligt med bra struktur, styrka, längd och tydliga tanniner. Kan drickas nu men kan med fördel lagras två eller tre år. Dekantera och lufta gärna under minst en timme före servering. Passar bra till vilt eller till rätter med rött kött.

Det som idag är Libanon tillhör en av de platser där människan började tillverka vin för tusentals år sedan. Trots krig och konflikter i området under senare hälften av 1900-talet har vinproduktionen fortsatt utvecklas positivt. I Libanesiska Bekaadalen ligger vinodlingarna på ungefär 1000 meter över havet. Tack vare höjden balanseras sommarens heta dagar genom svala kvällar och nätter. Det regnar sällan men ändå är vattenförsörjningen god tack vare naturliga källor och snösmältning från bergen. Jorden i Bekaa har en bas av kalksten med blandning av lera, stenar och grus. Här finns också områden med den röda jorden, “terra rossa”, som gynnar vinodling.

Château Ksara Cuvée du Troisième Millénaire, årgång 2017.
Druvor: Cabernet-Franc, Petit Verdot och Syrah.

Lansering: 14 september

Pris: 269 kr

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.