Cristina Pinot Noir – sprungen ur en mors kärlek och goda uppväxtförhållanden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Cristina Pinot Noir är Marimar Torres absoluta toppvin. Vinet är döpt efter hennes dotter Cristina och det görs på de finaste druvorna från vingården Don Miguel, uppkallad efter Marimar Torres far. Ett perfekt vin att avnjuta nu, eller kanske ännu hellre om några år för det här är ett fullmatat kvalitetsvin som kommer att växa sig än vackrare och intressantare med åren.

Vingården är belägen i Green Valley, den svalaste och dimmigaste delen av Russian River Valley, endast ett par mil från Stilla havet och sub-appellation till Kaliforniens Sonoma County. Rankorna är planterade tätt, på europeisk sätt och vingården kräver mycket arbete. Belöningen är friska rankor som lever länge och ger balanserade och koncentrerade druvor i den sandiga och väldränerade jorden.

Marimar Torres lät plantera vingården Don Miguel 1986. Den är belägen i ett svalt mikroklimat, perfekt lämpat för Chardonnay och Pinot Noir. 2016 skördades druvorna i månadsskiftet augusti-september. Skörden var låg på grund av kall vår och klen blomning. Mognaden gick långsamt men under den sista veckan före skörd kom värme och med den fick sockerhalten i druvorna en liten välbehövlig skjuts. Druvorna utvecklade fina aromer och sockerhalten blev fin, liksom skörden.

 

2016 Cristina Pinot Noir
Lansering: 31 augusti
Antal: 240 buteljer
Pris: 559 kr

Efter alkoholjäsning med husets egen jästkultur på ståltank, låg vinet i fyra månader på ny fransk ek innan det drogs över till använd ek där det lagrade fram till buteljering i april 2018. Ingen klarning eller filtrering har skett.

2016 Cristina Pinot Noir bär intensiva aromer av svarta körsbär, plommon och en rik, mjuk förförisk smak med örter och skogstoner. Eleganta ektoner är fint integrerade med mjuka tanniner. I källaren kan vinet fortsätta utvecklas fint under 15-20 år, precis som ett älskat barn har det ännu inte nått sin fulla potential ännu.

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.