Annons
Annons

Besök hos Bolla Vini i Valpolicella

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Solen sken och himlen var blå när vi besökte den italienska småstaden Verona i oktober förra året. Verona – Romeo & Julias kärleksstad. Lika romantisk som någonsin inspirerar staden till tankar kring historiens vingslag med pampiga gamla byggnader insprängda bland modernare dito, goda middagar och lokalproducerat vin känns naturligt. Gärna i gott sällskap.

Självklart passade vi på att titta till vingårdarna i Valpolicella samtidigt. Det får man ju inte missa! Skörden var precis intagen och chefsvinmakare Christian Zulian, tillsammans med kollegorna på Bolla Vini kände sig glada att fått in alla druvor i torkhusen för den torkning av druvorna som är nödvändig för att göra Amarone och Ripasso.

  

På bilderna här bredvid är de stora torkhusen där druvorna till Bolla Amarone och Bolla Ripasso vilar från oktober till januari.

I slutet av januari var vi tillbaka. Då hade druvorna fått torka och det var dags att göra vin av dem. Som du ser på bilderna är druvorna, trots flera månader i torkhus, inte uttorkade. Ny forskning visar att de lokala druvsorterna i Valpolicella är så oerhört mycket mer lämpade för just torkning än internationella druvor som t ex cabernet sauvignon eller merlot. De lokala druvorna corvina och corvinone har visat sig öka i smak med torkning medans internationella druvsorter inte utvecklas med torkning, berättar Christian för oss.

 

I januari är det inte så himla fint i vingården, kalt och kallt mest. Vi knatar runt och tittar på de emliga rankorna som står och vilar sig inför vårens ankomst. Intressant att veta är att spruckna stammar inte är att oroa sig för. Inte i första taget. Det som hänt är att någon skada uppkommit på stammen, en vingårdsarbetare har uppmärksammat detta och skurit ett snitt längsmed hela rankan och sen satt en liten sten i sprickan för att frisk luft ska komma in. På så sätt räddar man rankan och ger den många år till att producera druvor. Här i vingården odlas druvorna till ett av Bollas premium vin – Bolla Le Origini Amarone.

Appassimento, torkhus på högre höjder och gamla vinrankor 

Appassimento är namnet på den metod där man låter druvorna till vinet torka efter att de skördats, innan de pressas. När druvorna torkas tappar de i volym och blir mer koncentrerade i smak. Metoden är används främst för att göra vin av lokala italienska druvsorter som klarar av att torkas, och som dessutom utvecklas positivt i processen. T ex har både corvina och corvinone en helt annan utveckling jämfört med t ex cabernet sauvignon och merlot som inte alls lämpar sig för torkning eftersom de tappar för fort i volym och samtidigt ökar för fort i socker, jämfört med de italienska druvsorterna som har en mer utdragen process. 

Högre höjder

Något som man kan notera är att äldre vingårdar som t ex Bolla Vini har sina torkhus placerade högt uppe i bergen. Yngre vinproducenter har inte möjlighet att bygga där utan förlägger sina torkhus längre ner i dalen med mindre möjlighet till naturlig luftning. Den naturliga luftningen uppe i bergen är billig, man öppnar bara fönsterna och stänger ibland. Temperaturen är dessutom mer pålitlig uppe i bergen, svalare och torrare än nere i dalen.

 De gula backarna

När vi besöker Bolla ser vi hur de gula backarna lyser inne i torkhuset. När man plockar har man vita backar, som sedan byts mot gula för att hålla ordning och inte få in något som man inte vill ha i själva torkhuset. 

Gamla vinrankor

Druvorna växer ofta i vingårdar med blandade vinsorter. Det var så man planterade förr. Några av de äldsta rankorna i vingården där druvorna till Bolla Le Origini växer är över 80 år gamla, de flesta är runt 60 år gamla. Om en ranka skulle bli skadad ersätts den av en ny, som tar flera år att få i produktion. Man använder stor omsorg i vingården där varje ranka har sin historia. Det är sannerligen ett genuint hantverk att vårda en vingård fylld med vinrankor som ska ge oss druvor till Amarone.

Tips!

Besöker du Verona så boka definitivt in en guidad rundvandring i stan. Väl investerad tid och inte så dyrt. Att höra stadens historia från en guide som bor i stan är mycket givande. Har du kort med tid är ett tips att kika in i några butiker, man kan kombinera shopping med historielektion, t ex har klädbutiken Benetton en butik mitt i stan med en ruin från en tidigare bostad nere i källaren, mitt bland kläderna. Är det kallt så passa på att köpa en ny jacka samtidigt.

 

Mat!

Handgjord pasta. Åh så gott. Vi testade pasta i alla former. Här i Verona föredrar man rena smaker. Pastan kan vara med tomatbas, köttfärs, svamp, kronärtskocka. Vi fick även prova pasta med chokladsmak. Det var lite annorlunda. Kul, och chokladpastan matchade det ripasso-vin som Bolla gör, Bolla Le Poiane Ripasso.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.