Annons
Annons

Ett nytt vin i växtbaserad förpackning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Förpackningen är vinets största klimatbov. Nu lanserar New Frontier Wines och Quaffable Wines, en del av VINGRUPPEN I NORDEN, ett nytt vin i växtbaserad förpackning med 81 procent lägre klimatpåverkan jämfört med en vanlig glasflaska.

Av utsläppen inom Svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad. 

Leale Sangiovese, ett fruktigt rött vin från Toscana, lanseras den 1 september i Systembolagets alla butiker och utmärks som en klimatsmart förpackning på Systembolagets hyllor.

Leale betyder ärlig, rättvis och lojal – tre aspekter som passar väl in på ett ärligt rött vin i ursprungstypisk stil som dessutom är ett klimatmässigt bra val.

Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och är betydligt lättare än en glasflaska vilket kräver mindre energi för att transportera. Koldioxidutsläppet från förpackningen är 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Förpackningen är tillverkad av Tetra Pak som är det första förpackningsföretaget i livsmedelsbranschen som fått sina klimatmål godkända av initiativet Science Based Targets (SBT) vilket är en global standard för klimatmål.

- Att köpa vin i kartongförpackning är ett bra val för klimatet. Våra förpackningar stödjer omställningen till växtbaserat från fossila råvaror och är en möjlighet för vinbranschen, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak.

Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet. Tetra Pak är ett exempel.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslagskraften på konsumentsidan har varit relativt svag. En utmaning är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet något som givit förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Detta vill nu Systembolaget ändra på genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar så att den miljömedvetne konsumenten kan få ett vin av god kvalitet vid val av kartongförpackningar.

Systembolagets utbud påverkas av vilka val konsumenten gör. Genom att tänka på klimatet vid val av vinförpackningar kan utbudet stärkas och utvecklas. Det belönar också medvetna producenter och framåtdrivande vinimportörer att fortsätta sitt viktiga arbete med att driva branschen i en mer hållbar riktning.

Socialt ansvar är en annan viktig aspekt när det gäller vin.
Leale Sangiovese är producerad och tappad hos den italienska
producenten Terre Cevico, ett italienskt kooperativ med bas i Emilia-Romagna men som producerar vin från flera delar av Italien. De har en av de starkaste internationella sociala certifieringarna, SA8000, som säkerställer goda arbetsvillkor.

-Vi vill vara en framåtdrivande kraft för hållbar vinproduktion och konsumtion och sätter stort värde på att samarbeta med kunniga och likasinnade producenter, säger Daniel Turpeinen, VD på Quaffable Wines och New Frontier Wines Wines.

Leale Sangiovese transporteras på tåg från Italien till Sverige vilket också är en stor klimatvinst i förhållande till vägtransport.

Lanseras 1 september på Systembolaget Leale Sangiovese Art nr: 2418
Pris: 79 kr

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: 

Nummer ett så vill vi verkligen ge  stort plus till denna förpackning som är miljövänlig och smart på så många sätt, dessutom extremt snygg design. Smaken, ja den är överraskande god och uppskatts. Du kommer få uppleva ett vin med tydlig smak av körsbär. Vi upplever vinet som fylligt och med en lättare kryddighet. Vinet har en frisk och fräsch ton av hallon som framför allt präglar vinets avslut. Vi väljer att temperera vinet till  17 grader, perfekt gradantal för detta vin att avnjutas. Vinet rekommenderar vi till en klassisk gryta med grönsaker och ankbröst, vilket vi anser passar perfekt i dess kombination.

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 9X av 10X

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.